IBA ziet 225 miljoen euro beurswaarde verdampen

Olivier Legrain, topman van IBA. ©Dieter Telemans

De wereldmarktleider in protontherapie zag zijn beurskoers de dieperik ingaan na de tweede knip in de winstprognoses in twee maanden.

IBA  verlaagt zowel de prognose voor de omzetgroei als voor de winstmarge (recurrente bedrijfswinst). De nieuwe prognose houdt in dat de bedrijfswinst dit jaar in het beste geval (10 procent omzetgroei en 5 procent winstmarge) zal uitkomen op 18 miljoen euro. Dat is zowat de helft van vorig jaar. In maart lag de lat voor dit jaar nog op een groei tot minstens 41,5 miljoen euro.

IBA prognose 2017maartmeijuli
Omzetgroei15-20%15-20%5-10%
Winstmarge11-12%10-12%0-5% (low to mid single digit)

Het bedrijf verwijst daarvoor naar de vertraging bij de uitvoering van zowat de helft van de 26 lopende protontherapieprojecten. Topman Olivier Legrain geeft toe dat hij en zijn management te optimistisch zijn geweest over de capaciteit van de klanten om een cyclotron te bouwen. Het gaat om vertragingen in het verkrijgen van een bouwvergunning, de bouw van het gebouw en de installatie van de cyclotron. Ze lopen uiteen van enkele maanden tot meer dan een jaar. 

Tijdens de telefonische conferentie met de analisten benadrukte Legrain meermaals dat er geen projecten werden geannuleerd. 'En het is niet omdat de projecten vertraging oplopen, dat ze niet rendabel zijn', voegde de CEO toe.

Twee derde van de vertragingen vindt plaats in groeilanden - 'in sommige van die landen gaat het om de allereerste installatie voor protontherapie' -, de rest in ontwikkelde regio's. Moet IBA dan niet meer focussen op Europa en de VS? Legrain: 'Nee, we wijzigen onze strategie niet. Die projecten zijn heel belangrijk om de markt van protontherapie te ontwikkelen.'

Meer dan de helft (60 procent) van het winstalarm is toe te schrijven aan de vertragingen. Voor de rest moet IBA in eigen boezem kijken. Het duurt langer dan verwacht om maatregelen uit te rollen om de productiekost van installaties te verlagen. En in groeilanden werden enkele projecten verkeerd ingeschat, wat tot een eenmalige afboeking van zowat 6 miljoen euro leidt.

IBA verwacht van dat alles ook een impact in 2018 en 2019. 'We zijn die impact nog aan het bekijken en zullen daar uitsluitsel over geven bij de publicatie van de halfjaarresultaten eind augustus', klinkt het. Eerder mikte het bedrijf op minstens 10 procent omzetgroei na 2017, en een winstmarge van 13 procent in 2018 en 15 procent in 2020.

Het aandeel donderde woensdag na de beursopening 25 tot 30 procent lager. Rond het middaguur was die val teruggebracht tot circa 18 procent, het aandeel sloot uiteindelijk 16,1 procent lager op 39,21 euro. Daarmee zag het bedrijf 225 miljoen euro beurswaarde in één dag verdampen.

Dat een aandeel zoveel van zijn beurswaarde verliest is uitzonderlijk. Maar er is een logische verklaring voor.

Nieuwe investering

De tegenvaller komt op een moment dat het bedrijf net zwaar aan het investeren is. Twee weken geleden legde het de eerste steen van zijn nieuwe productiecentrum in Louvain-la-Neuve, goed voor een investering van 16 miljoen euro. En het bedrijf rekruteerde vorig jaar 400 ingenieurs om de talrijke projecten in goede banen te leiden. Voor dit jaar was het op zoek naar nog eens 200 mensen.

Het management probeert in een persbericht de gemoederen bij ongeruste beleggers te bedaren met de belofte dat de doelstellingen op middellange termijn (13 tot 15 procent winstmarge) niet in gevaar komen en dat het orderboek voor de komende jaren gevuld is met contracten ter waarde van 1 miljard euro.  Maar of beleggers daar nu nog oren zullen naar hebben, is zeer de vraag. 

IBA meldt voorts dat het de dominante speler blijft in de groeiende markt voor protontherapie. Het kondigde een nieuw contract van 60 miljoen dollar aan in de VS, waar Inova Health Care Services kankerpatiënten vanaf 2020 wil beginnen te behandelen in een nieuw centrum. 'Onze groei houdt aan, zo illustreert deze deal', aldus IBA. 'Dit jaar hebben we wereldwijd 75 procent van alle protontherapiesystemen verkocht.'

Onlangs startte nog de bouw van zo'n centrum in het universitair ziekenhuis in Leuven, het eerste in ons land en goed voor een investering van 45 miljoen euro.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud