Advertentie

'Ik heb veel van de wetenschap gekregen en wil nu iets terug doen'

Annie Vereecken ©Jonas Roosens

Annie Vereecken investeert miljoenen in Vlaamse biotechbedrijven. De klinisch bioloog was baanbrekend in in-vitrofertilisatie (IVF), ook proefbuisbevruchting genoemd. Zij wil nu zelf iets terug doen. 'Wetenschap moet je doen om uit te dragen'.

Annie Vereecken (63) verkocht in 2010 haar labobedrijf MedHold aan het Australisch Sonic Healthcare. De opbrengst daarvan investeert ze nu in Vlaamse biotechbedrijven, zoals Biocartis, Argen-X of nog Ugentec en Cartagenia. Vereecken wordt daarom 'de vrouwelijke Rudi Mariën' genoemd.

Ze kan daar best mee leven. 'Ik hoop alleen dat het niet te beschamend is voor hem. Uiteindelijk is Rudi Mariën veel vroeger dan ik beginnen investeren in biotech. In de tijd nog van Innogenetics en Flanders Technology. Ik was toen nog mijn labo aan het opbouwen', vertelt ze in een interview.

Het motto van Vereecken is doorgaans 'Pour vivre heureux, vivons caché', maar uitzonderlijk stond ze een gesprek toe, om haar motieven wat meer toe te lichten. Alles draait om de wetenschap bij Vereecken. Al haar hele loopbaan. 'Wetenschap moet je uitdragen', stelt ze. En: 'Ik heb veel van de wetenschap gekregen, dus ik wil nu iets terug doen.'

Op de vraag hoe ze kiest in welk bedrijf ze investeert, antwoordt ze eenvoudig: 'Je wordt gevraagd en van het ene komt dan het andere, maar ik heb natuurlijk mijn dada’s, zoals IVF. De slaagkansen van IVF zijn na al die jaren nog steeds beperkt en dus ben ik ervan overtuigd dat embryo’s steeds meer zullen worden gescreend. Nu wordt alleen een genetische diagnose gedaan op een embryo wanneer daar een reden toe is, omdat er een erfelijke ziekte in de familie zit bijvoorbeeld. Maar moest dat voortaan voor ieder embryo gebeuren, dan zou het succespercentage van IVF stijgen tot 70 à 80 procent. DNA-analyse is hier dus essentieel. Genetica is in mijn ogen onmiskenbaar de toekomst.’

Lees het volledige interview morgen zaterdag in de krant De Tijd.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud