Advertentie

Imec ontwikkelt razendsnelle corona-ademtest

Een snelle ademtest zou heel wat voordelen bieden tegenover de huidige manier van testen met wissers in neus of keel. ©Photo News

Onderzoekers van het Leuvense imec werken aan een snelle PCR-test die binnen vijf minuten kan vertellen of iemand besmet is van het SARS-CoV-2-virus.

Nieuw is dat de test gebruikmaakt van uitgeademde lucht. Dat maakt dat de test zeer laagdrempelig is en gebruikt kan worden om breed te testen.

Vandaag wordt getest door met een wisser een staal uit de neus of keelholte te nemen ofwel door het analyseren van bloed of speeksel. Het duurt ook minstens een dag eer resultaten bekend zijn.

Een bijkomend voordeel is dat de test niet enkel kan uitwijzen of iemand drager is, maar ook kan aangeven of er een grote kans is dat iemand besmettelijk is.

Gamechanger

Bij imec spreken ze over een mogelijke gamechanger. Maar er is wel nog wel wat extra onderzoek nodig.

De onderzoekers onder leiding van Peter Peumans, die verantwoordelijk is voor Health Technologies, hebben wel al aangetoond dat ze met een prototype van een staalafnamebuisje viruspartikels kunnen opvangen. Daarnaast hebben ze een analysemethode via de PCR-techniek (om genetisch materiaal te analyseren) die binnen vijf minuten betrouwbare resultaten kan opleveren.

2 miljoen
Steun
Het testproject kreeg 2 miljoen euro steun van de Vlaamse overheid.

De onderzoekers willen beide zaken nu combineren en samen met het UZ Leuven een klinische studie uitvoeren om te kijken of het werkt. Het project kreeg 2 miljoen euro steun van de Vlaamse overheid.

Momenteel zijn er al snelle testen op de markt die binnen 15 minuten uitsluitsel kunnen geven over een besmetting. Ons land gaat die ook aankopen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud