'In China is het bijna 'back to business' voor IBA'

Olivier Legrain, de CEO van IBA. ©BELGA

IBA, de Waalse wereldmarktleider in protontherapie, wiste de rode cijfers over het eerste halfjaar uit dankzij een verkoopspurt in de tweede helft in Azië. 'Maar door de coronacrisis blijft het blijft moeilijk reizen voor onze ingenieurs', zegt CEO Olivier Legrain.

Op de volledige cijfers is het geduld oefenen tot 25 maart, maar IBA neemt nu al de spanning weg. De Waals-Brabantse wereldmarktleider in protontherapiesystemen voor kankerbestrijding sloot 2020 af met positieve cijfers, zowel operationeel als netto. 

Met andere woorden: IBA heeft een stevige inhaalrace achter de rug. Over het eerste halfjaar dook de groep door de impact van Covid-19 operationeel 4 miljoen in het rood, netto was er zelfs 12 miljoen euro verlies. 

Toch hadden de beleggers afgelopen zomer weinig oog voor die rode cijfers. De specialist in medische technologie kondigde aan 100 miljoen te cashen door zijn technologie in licentie te geven. 'Vanaf de jaarresultaten over 2020 zal de Chinese deal inkomsten genereren', klonk het toen.

De Chinese deal had niet alleen op de resultatenrekening een positieve impact, maar ook op de balans. Die is nu van gewapend beton, met een nettokaspositie van 65 miljoen euro. De Chinese partner CGNNT heeft al de helft van het bedrag, 50 miljoen euro, op de rekening van IBA gestort. 

Het aandeel IBA heeft na verschillende moeilijke jaren en een lange reeks winstwaarschuwingen dankzij de Chinese deal een spectaculaire remonte achter de rug.

Protontherapie bestraalt kankertumoren gerichter, zodat er minder nevenwerkingen zijn dan bij de klassieke radiotherapie. Al zijn sommige gezondheidsexperts niet overtuigd van de voordelen.

Spurtje in de tweede helft

Naast die strategisch belangrijke Chinese licentiedeal verkocht IBA vorig jaar twee protontherapiesystemen, eentje in China en een andere in Zuid-Korea. 'In China, waar ze quasi uit de coronacrisis zijn, is het bijna 'back to business'', licht CEO Olivier Legrain telefonisch toe.

Daarnaast verkocht IBA in 2020 17 acceleratoren die onder meer gebruikt worden om medisch materiaal (zoals injectiespuiten, nvdr) te kunnen steriliseren en om medicatie te produceren die ziekenhuizen bij PET-scans gebruiken om kankerdiagnoses te stellen. Opvallend: 12 van die systemen gingen in de tweede jaarhelft de deur uit.

'Een duidelijk signaal van het sterke marktherstel', aldus Legrain. ''Na een traag, 'bevroren' tweede kwartaal vorig jaar, toen heel wat bedrijven nog probeerden te begrijpen wat de impact van de pandemie was, zag je meer vertrouwen en dus ook deals in de tweede jaarhelft. Als ik vooruit kijk, zie ik dat de orders over alle divisies goed binnenlopen.'  

Moeilijk reizen voor ingenieurs

Toch laat de impact van de coronapandemie zich duidelijk voelen bij IBA, schetst Legrain. 'Niet in onze dienstenpoot, omdat die steunt op lokale mensen. Daardoor bleven onze installaties operationeel tijdens de coronacrisis en konden patiënten blijven behandeld worden.'

'Maar onze ingenieurs moeten voortdurend de wereld kunnen rondreizen, om onze systemen ter plekke te installeren. In zekere zin kan je ons zo vergelijken met een bouwbedrijf à la Besix. Maar door quaraintemaatregelen en reisbeperkingen in een pak landen, is dat complex.'

'We hebben bijvoorbeeld al ingenieurs gehad die in Azië twee à drie weken in quarantaine moesten zitten. En in de Verenigde Staten, waar je onder meer een uitnodiging van de klant nodig hebt, duurt het papierwerk al gauw een paar dagen. Uiteindelijk lukt het allemaal wel, maar het duurt wat langer dan normaal.'

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud