J&J moet man die borsten kreeg 8 miljard dollar betalen

©REUTERS

Johnson & Johnson is in de Verenigde Staten veroordeeld tot een miljardenboete voor een van de neveneffecten - borstontwikkeling bij mannen - van Risperdal, een medicijn dat in ons land werd ontdekt.

Een volksjury in Philadelphia oordeelde dat Janssen Pharmaceutica, de geneesmiddelendivisie van Johnson & Johnson , het effect van het antipsychotische geneesmiddel Risperdal op borstgroei bij mannen onvoldoende duidelijk heeft gemaakt.

Het medicijn werd in de jaren tachtig ontdekt en op punt gesteld in ons land, in de labo's van Janssen Pharmaceutica in Beerse. Het was Stef Heylen, de huidige topman van Janssen Pharmaceutica in België, die destijds de wereldwijde klinische ontwikkeling van het medicijn aanstuurde. De manier waarop de marketingmachine achter het medicijn draaide, viel evenwel buiten zijn bevoegdheden. 

Autisme

De uitspraak komt er na de klacht van een 26-jarige man, Nicholas Murray uit Maryland die tijdens zijn jeugd Risperdal slikte en daardoor borsten ontwikkelde. In 2003 kreeg de man - toen nog een tiener - de diagnose van autismespectrumstoornis te horen en kreeg daaropvolgend van zijn arts Risperdal voorgeschreven.

Het medicijn was op dat moment al tien jaar op de Amerikaanse markt beschikbaar. De Food and Drug Administration had evenwel enkel groen licht gegeven voor de lancering van Risperdal als behandeling van schizofrenie bij volwassenen. Dat belemmert de vrijheid van artsen niet om het toch (off label) voor te schrijven als ze denken dat het nuttig is bij andere patiëntengroepen (zoals in het geval van Murray), maar het beperkte wel de marketingvrijheid van Johnson & Johnson. 

Onfrisse praktijken

En daar wringt het schoentje. J&J nam een loopje met de regels van de FDA door Risperdal bij artsen en apothekers ook aan te prijzen voor geesteszieken die niet in de bijsluiter vermeld waren. Het werd onder andere ingezet om agressieve dementerende ouderen onder controle te houden, bij kinderen met autisme en om bij depressie manische buien te temperen.

J&J liep voor die onfrisse marketingpraktijken al tegen een boete aan van 2,2 miljard dollar, en met het Nichalos Murray wordt het bedrijf nogmaals in de hoek gedreven. De Amerikaanse twintiger kreeg enkele jaren geleden al een schadevergoeding van 680.000 dollar toegekend. Nu krijgt J&J daar nog een boete ('punitive damages') van 8 miljard dollar bovenop. Dergelijke boetes zijn typisch Amerikaans. Ze worden in principe niet opgelegd om het slachtoffer te vergoeden maar eerder om wangedrag te bestraffen, waardoor de schuldige zijn leven zou beteren.  

Volgens de advocaten van Murry heeft J&J 'de miljarden' vooropgesteld, in plaats van 'de gezondheid van kinderen'. Johnson & Johnson gaat in beroep en noemt de straf 'overdreven' en 'ongegrond'. Het bedrijf stelt bovendien dat het niet de kans kreeg om zich op 'betekenisvolle' manier te verdedigen voor de jury en dat belangrijke thema's niet aan bod zijn gekomen. Verwacht wordt dat de boete in de Risperdal-zaak in beroep fors lager uitvalt.

DD-cup

Een eerder dossier leverde de Amerikaan Austin Pledger - die door het medicijn een DD-cup ontwikkelde - een schadevergoeding van 2,5 miljoen dollar op. Er lopen tegen het farmabedrijf nog meer dan 10.000 gelijkaardige klachten. Analisten verwachten dat J&J zal streven naar een globale schikking. 

Risperdal leverde J&J over de jaren tientallen miljarden omzet op. In 2007 piekte de jaaromzet op 4,7 miljard dollar, wat het toen het best verkopende medicijn van de farmareus maakte. Risperdal was vorig jaar nog altijd goed voor meer dan 800 miljoen dollar omzet wereldwijd. 

Lijken uit de kast

Bij J&J blijven maar lijken uit de kast vallen. Eind vorig jaar doken berichten op dat het bedrijf decennia de aanwezigheid van asbest in een talkpoeder voor baby's had verzwegen. In de loop der jaren spanden duizenden partijen rechtszaken aan. Ze beweerden dat ze door het talkpoeder kanker hadden gekregen.

En voorbije zomer kreeg J&J te horen dat het 572 miljoen dollar moet ophoesten wegens zijn betrokkenheid in de opiatencrisis in de VS, waar honderdduizenden Amerikanen overleden zijn aan een overdosis pijnstillers. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud