Janssen Pharmaceutica boort als eerste Belgische bedrijf aardwarmte aan

Janssen Pharmaceutica stapt in Beerse over op geothermie. ©BELGA

Janssen Pharmaceutica investeert 40 miljoen euro in geothermie, zodat het diepe aardwarmte kan gebruiken voor de verwarming én de koeling van zijn gebouwen in Beerse. Janssen Pharmaceutica is het eerste Belgische bedrijf dat overstapt op geothermie.

Janssen Pharmaceutica zal na de zomer 2,4 km diep boren om aardwarmte te ontginnen. Dat meldt De Standaard vrijdag. Het project vraagt een investering van 40 miljoen euro. Het bedrijf kreeg 4 miljoen euro van het Vlaamse Energie Agentschap en nog eens 2 miljoen euro van het Agentschap Innoveren en Ondernemen. Het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling stak ook 1,5 miljoen euro toe.

2,4km
Janssen Pharmaceutica zal 2,4 km diep boren om aardwarmte te ontginnen in Beerse.

Janssen gaat er prat op dat dankzij de investering in geothermie zijn energiekosten zullen dalen. Met aardwarmte kunnen de gebouwen niet alleen worden verwarmd, maar ook gekoeld. Bovendien stelt het bedrijf dat zijn CO2-uitstoot danzij het gebruik van aardwarmte tot 30 procent zal dalen.

De werken starten in Beerse na de zomer. Er moet eerst worden geboord, maar er komt nadien ook een nieuw energiegebouw en er moet een warmtenet worden aangelegd.

Groene energie

'Al vele jaren werken we aan een ambitieus plan om aardwarmte aan te wenden voor onze site. Onze energiebehoefte is immers groot en aardwarmte is de perfecte oplossing. Aardwarmte is een groene en hernieuwbare energie. Aardwarmte is bovendien onuitputtelijk, veroorzaakt geen overlast en is stabiel in prijs', stelt CEO Stef Heylen in een persbericht.

Hopelijk kan het goede voorbeeld van Janssen Pharmaceutica mee voor een doorbraak zorgen van diepe aardwarmte in Vlaanderen.
Bart Tommelein
Vlaams minister van Energie

Janssen Pharmaceutica is het eerste Vlaamse bedrijf dat overstapt op aardwarmte. Meteen is het ook het eerste bedrijf dat gebruik maakt van de Vlaamse garantieregeling voor diepe aardwarmte. Vlaams minister van Energie Bart Tommelein: Boren in de diepe ondergrond houdt  risico’s in. Met de garantieregeling willen we bedrijven over de streep trekken. Als ze het op voorhand geschatte vermogen niet halen, dan kan de Vlaamse overheid bepaalde kosten terugbetalen. De bedrijven dragen zelf ook bij aan die garantieregeling door de betaling van een premie. Hopelijk kan onze garantieregeling en het goede voorbeeld van Janssen Pharmaceutica mee voor een doorbraak zorgen van diepe aardwarmte in Vlaanderen.'

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud