Janssen Pharmaceutica en Filliers maken ontsmettende handgel

In ziekenhuizen dreigt een tekort aan handgel. ©BELGA

Farmabedrijf Janssen Pharmaceutica en jeneverstokerij Filliers maken vanaf zondag ontsmettende handgel. Die gaan ze verdelen over de Belgische ziekenhuizen.

In de Belgische ziekenhuizen dreigt een tekort aan ontsmettingsmiddel voor handen. Daarom maakt Janssen Pharmaceutica vanaf zondag handgel in zijn fabriek in Geel. Daar werd tot nog toe geen handgel gemaakt.

20.000 liter
Handgel
In België is er momenteel zo’n 20.000 liter desinfecterende handvloeistof nodig.

'In overleg met de overheid en verschillende universitaire ziekenhuizen onderzocht Janssen hoe zo snel mogelijk aan de acute vraag naar desinfecterende handvloeistof voldaan kon worden', schrijft het bedrijf in een persbericht. 'Omdat Janssen momenteel geen desinfecterende handvloeistof produceert, werd beslist hiervoor een nieuw productieproces in de chemische productiesite te Geel op te starten.'

5.000 liter

Vanaf zondag start Janssen de productie van batches van 5.000 liter. Janssen vult ze af in vaten van 10 en 20 liter af. Als alles volgens plan verloopt, zal de desinfecterende handvloeistof vanaf dinsdag kunnen geleverd worden aan het UZ Gent en het UZ Leuven, waarna ze verder binnen het ziekenhuis- en zorgnetwerk verdeeld zullen worden.

Het bedrijf krijgt van chemiebedrijf Tereos gratis ethanol. Ook jeneverstoker Filliers gaat handgels maken. Dat doet het met zijn eigen ethanol en met andere grondstoffen, die het krijgt van Janssen Pharmaceutica.

Reserves

In België is er momenteel zo’n 20.000 liter desinfecterende handvloeistof nodig om aan de vraag van verschillende zorginstellingen te voldoen, zegt Janssen. In verschillende hospitalen zullen de beschikbare reserves volgende week al uitgeput zijn mocht er niet ingegrepen worden.

Ook de Waalse stokerij Grandes Distilleries de Charleroi komt de ziekenhuizen tegemoet. 'We willen de ziekenhuizen 2.500 liter handgel leveren, die we maken met onze ethanol', zegt algemeen directeur Henry Symons. 'Aan tien ziekenhuizen hebben we al geleverd of leveren we maandag. Het gaat om Waalse en Brusselse ziekenhuizen, maar we staan ook open voor vragen uit Vlaanderen.'

De ziekenhuizen hoeven niet te betalen voor de gel. Ook de levering is gratis.

Grandes Distilleries de Charleroi 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud