'Janssen Pharmaceutica mee verantwoordelijk voor opiatencrisis VS'

©Bloomberg

Het Amerikaanse medische bedrijf Johnson & Johnson (J&J) moet 572 miljoen dollar betalen omdat het farmacieconcern medeverantwoordelijk is voor de opiatencrisis in de Verenigde Staten.

Dat heeft een rechter in de Amerikaanse staat Oklahoma bepaald na een wekenlang proces.

Johnson & Johnson en zijn Belgische dochteronderneming Janssen Pharmaceutica, die een pil en pleister met opiaten produceert, zouden de markt hebben overspoeld met krachtige pijnstillers.

Het bedrag is wel een stuk lager dan de eis van ruim 17 miljard dollar van de openbare aanklager van Oklahoma, Mike Hunter. 

Hunter vindt dat Johnson & Johnson en zijn Belgische dochteronderneming Janssen Pharmaceutica, die een pil en pleister met opiaten produceert, mee aansprakelijk is voor de opiatencrisis in de VS, omdat het bedrijf de markt zou hebben overspoeld met krachtige pijnstillers en daarmee een openbare crisis veroorzaakte. Sinds 2000 zijn al honderdduizenden Amerikanen - van wie 6.000 in Oklahoma - overleden aan overdoses van pijnstillers, zeggen de aanklagers.

Beroep

Johnson & Johnson, een van de grootste medische en farmaceutische bedrijven ter wereld, kondigde meteen aan in beroep te gaan tegen de uitspraak. Op Wall Street zat de koers van J&J na het slot behoorlijk in de lift omdat de boete aanzienlijk lager uitviel dan verwacht.

Ook elders in de VS spelen duizenden vergelijkbare rechtszaken tegen farmareuzen.

De aanklagers bereikten eerder al dit jaar schikkingen rond de opiatenkwestie met twee andere farmagroepen, Purdue Pharma en Teva Pharmaceuticals. Toen ging het om respectievelijk 270 miljoen en 85 miljoen dollar. Daarna bleef J&J over als enige partij.

'Sociaal probleem'

46
Opiatendoden
Uit cijfers van de Amerikaanse overheid blijkt dat er dagelijks 46 mensen sterven in de VS aan een overdosis van voorgeschreven opiaten.

De staat Oklahoma wil met het geld van J&J de komende dertig jaar actie ondernemen tegen de opiatencrisis met behandeling- en preventieprogramma's tegen verslaving. J&J ontkent iets verkeerd te hebben gedaan en noemt de pijnstillercrisis een 'complex sociaal probleem'.

Uit cijfers van de Amerikaanse overheid blijkt dat er dagelijks 46 mensen sterven in de VS aan een overdosis van voorgeschreven opiaten. De staat Oklahoma wil met het geld de komende dertig jaar actie ondernemen tegen de opiatencrisis door programma's voor behandeling en voorkoming van verslaving.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud