Janssen start ebola-vaccinatie in Afrika

©REUTERS

Farmabedrijf Janssen Pharmaceutica uit Beerse start met de eerste praktijktests van zijn nieuw ebola-vaccin in West Afrika. Terwijl de ebola-epidemie afneemt, krijgen proefpersonen in Sierra Leone het medicijn toegediend.

Johnson & Johnson , het Amerikaanse moederbedrijf van Janssen Pharmaceutica, kondigde vrijdag in een persbericht aan dat het bedrijf voor het eerst start met tests van zijn nieuwe ebola-vaccin in één van de getroffen Afrikaanse landen. In het Kambia-district in Sierra Leone gaat de farmareus testen of het vaccin veilig is en de gewenste effecten heeft op het immuunsysteem.

11.000
De ebola-epidemie kostte aan meer dan 11.000 mensen het leven.

De ebola-epidemie kostte intussen het leven aan meer dan 11.000 mensen uit Guinea, Liberia en Sierra Leone, blijkt uit cijfers van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). Maar het aantal besmettingen neemt intussen af. Vorige week waren er voor het eerst sinds de uitbraak in maart 2014 geen nieuwe gevallen van de dodelijke ziekte in de West-Afrika.

Toch zien farmabedrijven noodzaak om hun inspanningen verder te zetten. Zelfs als de epidemie volledig uitdooft, kan de ziekte binnen enkele jaren altijd nog ergens anders opduiken.

Competitie

Janssen is niet het enige bedrijf dat zoekt naar een oplossing voor het levensbedreigende virus. In juli bleek het ebola-vaccin van het Amerikaanse Merck 100 procent succesvol tijdens een klinische studie in Guinea en ook het Britse GSK ontwikkelt een eigen vaccin. Toch zien specialisten voordelen in de verschillende alternatieven, aangezien sommige vaccins beter werken bij bepaalde doelgroepen dan andere. Artsen Zonder Grenzen gelooft ook dat de competitie tussen verschillende producenten de kostprijs kan drukken.

Het vaccin waar Janssen op inzet, bestaat uit twee injecties om de immuniteit te verhogen. Het werd ontwikkeld door Janssen-dochter Crucell Holland. Het farmabedrijf startte in oktober 2014 met de ontwikkeling en doorliep in snel tempo verschillende Fase I en Fase II studies in Europa, de VS en Afrika. In samenwerking met het Deense biotechbedrijf Bavarian Nordic werden intussen 800.000 dosissen geproduceerd, capaciteit die indien nodig nog kan worden opgetrokken naar 2 miljoen stuks.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud