'Janssen-vaccin minder effectief tegen deltavariant'

©Hans Lucas via AFP

Volgens onderzoekers van de universiteit van New York produceert het vaccin ongeveer vijf keer minder beschermende antistoffen tegen de deltavariant dan tegen het oorspronkelijke coronavirus.

De voorlopige resultaten van een Amerikaans onderzoek naar het Janssen-vaccin (Johnson & Johnson) staan in The New York Times. De studie is nog niet gepubliceerd in een wetenschappelijk tijdschrift.

De studie onderzocht het bloed van 27 patiënten. Daarvan kregen er 17 mensen twee doses van het Pfizer- of Moderna-vaccin. De tien overigen waren ingeënt met één dosis van het Janssen-vaccin.

De onderzoekers van de universiteit van New York concluderen dat het Janssen-vaccin ongeveer vijf keer minder beschermende antistoffen produceert tegen de deltavariant dan tegen het oorspronkelijke coronavirus.

'We willen mensen niet ontmoedigen het Janssen-vaccin te nemen, maar we hopen wel dat het in de toekomst mogelijk wordt een tweede prik te krijgen, van Janssen of van Pfizer of Moderna', zegt viroloog Nathaniel Landau van de Universiteit van New York, die de studie leidde.

Dubbele bescherming

Janssen Pharmaceutica nuanceert in een reactie de voorlopige onderzoeksresultaten. 'De fase 3-onderzoeken tonen aan dat een eenmalige injectie van het Janssen-vaccin 85 procent effectief is in het beschermen tegen ernstige ziekten en volledige bescherming biedt tegen ziekenhuisopname en overlijden.'

'De voorlopige resultaten van het Amerikaans onderzoek spreken niet over de volledige aard van immuun bescherming. De dubbele beschermingsmechanismen tegen Covid-19 die worden gegenereerd door het Janssen-vaccin - zowel neutraliserende als niet-neutraliserende bindende antilichamen en meerdere soorten T-cellen - spelen een gezamenlijke rol bij de bestrijding van het coronavirus.'

Wat de bescherming tegen de deltavariant betreft, verwijst Janssen-woordvoerder Tim De Kegel naar de gegevens die moedergroep Johnson & Johnson begin juli publiceerde. 'Het vaccin genereert sterke, aanhoudende activiteit tegen de zich snel verspreidende deltavariant en andere veel voorkomende varianten.'

Pfizer en Moderna

Ook de vaccins van Pfizer en Moderna produceren volgens de Amerikaanse studie relatief minder antistoffen tegen de deltavariant, maar dat verschil is minder groot dan bij het Janssen-vaccin, stellen de onderzoekers.

De Amerikaanse gezondheidsautoriteiten meldden dinsdag dat de deltavariant in de Verenigde Staten inmiddels goed is voor 83 procent van de nieuwe besmettingen. Tegen zowat 50 procent begin deze maand.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud