Johnson & Johnson start in juli vaccintest op mensen

Paul Stoffels, de Belgische chief scientific officer van Johnson & Johnson. ©REUTERS

De Amerikaanse farmareus Johnson & Johnson begint half juli, twee maanden sneller dan verwacht, aan de klinische testen van zijn kandidaat-vaccin tegen Covid-19. Het onderzoek gebeurt in de Verenigde Staten en in België.

'Gebaseerd op de sterkte van de preklinische data en op de interacties met de regelgevende autoriteiten hebben we de klinische ontwikkeling kunnen versnellen', zegt Paul Stoffels, de Belgische chief scientific officer van Johnson & Johnson (J&J,) in een communiqué van de farmareus.

In de VS en België

De fase 1/2a-klinische studies testen het kandidaat-vaccin tegenover een placebo en onderzoeken de veiligheid en de respons van het immuunsysteem bij 1.045 gezonde volwassenen tussen 18 en 55 jaar, en bij 65-plussers. De testen worden vanaf midden juli uitgerold in de Verenigde Staten en in ons land. De proefpersonen zullen in ons land gezocht worden via een campagne van het centrum voor klinisch onderzoek van Janssen in Merksem en via klinische onderzoekscentra.

Tegelijk laat J&J weten dat het onderhandelt met het Amerikaanse National Institute of Allergy and Infectious Diseases (NIAID) om ook het daaropvolgende fase 3-onderzoek (de laatste fase van de klinische testen) versneld te kunnen uitvoeren, al zal dat afhangen van de resultaten van de eerdere studies en de goedkeuring van de regulatoren.

Om sneller dan normaal te kunnen gaan was J&J parallel al begonnen met de productie van het kandidaat-vaccin, nog voor de werking ervan is aangetoond. Het gaf eerder al aan dat de eerste dosissen begin volgend jaar beschikbaar zijn en dat het bedrijf in 2021 1 miljard dosissen kan produceren. 

Onvoorspelbaar

Paul Stoffels liet vorige week verstaan dat J&J hoopt in het eerste kwartaal van volgend jaar de klinische studies af te ronden. Hij voegde eraan toe dat het farmabedrijf ‘hard werkt om dat terug te brengen tot het einde van dit jaar.’

Hoe snel de testen zullen gaan, is onvoorspelbaar, omdat dat ook zal afhangen van hoe vlot het virus nog zal circuleren de komende maanden. Zo plant J&J om zijn kandidaat-vaccin te testen in regio’s in de VS waar er nog veel besmettingen zijn. Maar als dat sterk terugvalt, zal er ook naar andere landen gekeken worden.

Janssen Pharmaceutica en het moederbedrijf J&J geven zich meer dan 50 procent kans om een werkend coronavaccin te ontwikkelen. Het onderzoek kost meer dan 1 miljard dollar, deels medegefinancierd door BARDA, onderdeel van het Amerikaanse ministerie van Volksgezondheid.

Op dit moment werken er binnen J&J en Janssen Pharmaceutica enkele honderden mensen aan het kandidaat-vaccin. Naar het eind van de zomer stijgt dat naar meer dan 1.000 mensen in ontwikkeling en productie.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud