Johnson & Johnson stopt productie witmakende huidcrèmes

Johnson & Johnson stopt met de productie van witmakende huidcrèmes. ©AFP

Farmaceut en verzorgingsmiddelenproducent Johnson & Johnson (J&J) stopt met de verkoop van witmakende huidcrèmes. Die kwamen onder vuur te liggen nu wereldwijd een debat woedt over racisme.

Het Amerikaanse farmabedrijf Johnson & Johnson maakte vrijdag bekend zijn producten van het merk Clean & Clear Fairness, die het in India verkocht, van de markt te halen. Eerder deze maand besloot J&J al zijn Neutrogena Fine Fairness-lijn stop te zetten. Die verkocht het Amerikaanse bedrijf in Azië en het Midden-Oosten.

De witmakende huidcrèmes kwamen onder vuur te liggen nu wereldwijd een debat over racisme gaande is. Tegenstanders wijzen erop dat die producten het idee versterken dat een lichte huid beter is dan een donkere. J&J zegt daar ook de afgelopen tijd opmerkzaam op te zijn gemaakt. 'Dat was nooit onze bedoeling. Gezonde huid is mooie huid.'

Colgate-Palmolive

Dat J&J de producten niet meer maakt en verkoopt, betekent niet dat ze meteen niet meer te krijgen zijn. Winkels kunnen hun voorraden nog wel gewoon verkopen. Andere verzorgingsproductenmakers als Unilever, Procter & Gamble en L'Oréal maken vergelijkbare producten. Zij waren niet direct bereikbaar voor commentaar.

Colgate-Palmolive houdt de naam van zijn Chinese tandpastamerk Darlie tegen het licht. Dat merk, dat vroeger Darkie heette, heeft een zwarte man met een hoge hoed als logo. Ten tijde van de oude naam was dat een logo van een man in blackface, een zwart geschminkte witte man. Colgate-Palmolive overlegt met samenwerkingspartner Hawley and Hazel over een nieuwe naam voor het merk dat ook in onder meer Singapore, Maleisië en Taiwan een grote speler is.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud