Johnson & Johnson stopt verkoop babytalkpoeder in VS en Canada

De Amerikaanse farmareus Johnson & Johnson verkoopt zijn gecontesteerde babytalkpoeder niet meer in de VS en Canada. ©AFP

De Amerikaanse farmareus Johnson & Johnson zag de vraag in de Verenigde Staten en Canada kelderen na de vele rechtszaken over mogelijk kankerverwekkende asbest in het babypoeder.

De Amerikaanse farmareus Johnson & Johnson (J&J) stopt met de verkoop van zijn iconische babypoeder gemaakt van talk in de VS en Canada. 'Een commerciële beslissing', klinkt het in een communiqué, omdat de vraag sterk is gedaald na de vele rechtszaken die werden aangespannen door partijen die claimden kanker te hebben gekregen door de asbest die in het product zou zitten.

J&J zou ook lang de aanwezigheid van asbest in het talkpoeder en het risico op kanker hebben verzwegen en kijkt tegen 19.000 rechtszaken aan. Zelf blijft de farmareus overtuigd van de veiligheid van zijn product, schermt het daarvoor met 'decennia van wetenschappelijke studies' en spreekt het over 'ongegronde aantijgingen'.

De farmareus stipt aan dat hij de bestaande voorraad talkpoeder in Canada en de VS nog zal uitverkopen via retailers en dat het zijn tweede type babypoeder, op basis van maïszetmeel, blijft verkopen in Noord-Amerika. Beide types blijven ook te koop buiten de Noord-Amerikaanse markten, waar volgens J&J de vraag significant hoger ligt.

Reputatieschade

De verkoop van babypoeder, een symbool van het familievriendelijke imago van J&J en non-stop verkocht sinds 1894, maakt vandaag nog slechts zo'n 0,5 procent uit van de Amerikaanse consumentengezondheidstak van J&J. 

De talkpoedercontroverse is niet de enige smet op het blazoen van de Amerikaanse farmareus. J&J ligt eveneens al een tijd onder vuur voor zijn rol in de opiatencrisis in de Verenigde Staten, waarbij honderdduizenden Amerikanen stierven aan een overdosis pijnstillers. En vorig jaar werd het bedrijf veroordeeld tot een miljardenboete voor een van de neveneffecten - borstontwikkeling bij mannen - van zijn medicijn Risperdal.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud