Johnson & Johnson voor rechter voor 'ergste gezondheidscrisis ooit in VS'

Rechter Thad Balkman op de eerste dag van de rechtszaak tegen Johnson & Johnson. ©REUTERS

Het is de eerste keer dat een Amerikaanse staat een farmabedrijf voor de rechter daagt in de opiatencrisis die de VS teistert.

In de VS is voor het eerst een rechtszaak van een staat tegen een farmaceutisch bedrijf van start gegaan nadat duizenden mensen zijn omgekomen door een overdosis opiaten. In het land is een groot probleem met de erg verslavende zware pijnstillers en Oklahoma wijst Johnson & Johnson  met de vinger.

De gigant en zijn dochteronderneming Janssen Pharmaceuticals, die een pil en pleister met opiaten produceert, hebben een gezondheidscrisis gecreëerd die van 2007 tot 2017 aan meer dan 4.653 mensen in Oklahoma het leven heeft gekost. Dat stelt de procureur-generaal van Oklahoma Mike Hunter.

Ergste gezondheidscrisis

Tijdens de openingsverklaringen op dinsdag zei Hunter dat J&J in de marketing van zijn producten de gevaren negeerde die verbonden zijn aan een overmatig gebruik van opiaten. Het bedrijf is volgens hem verantwoordelijk voor 'de ergste door de mens veroorzaakte gezondheidscrisis in het land en de staat'.

Johnson & Johnson startte een cynische, bedrieglijke hersenspoelingscampagne van miljarden dollars om opioïde pijnstillers voor te stellen als een magisch geneesmiddel
Mike Hunter
Procureur-generaal Oklahoma

'Het begon een cynische, bedrieglijke hersenspoelingscampagne van miljarden dollars om opioïde pijnstillers voor te stellen als een magisch geneesmiddel', zei Hunter.

Volgens de advocaten van Johnson & Johnson hield de overheid toezicht op de geneesmiddelen en stonden waarschuwingsboodschappen op de producten.

Bijna 2.000 zaken tegen farmabedrijven

46
doden per dag
In de VS sterven dagelijks 46 mensen aan een overdosis van voorgeschreven opiaten.

In de Verenigde Staten zijn bijna 2.000 zaken aangespannen tegen farmabedrijven. Meestal wordt een schikking getroffen. Oklahoma kwam in maart met het bedrijf Purdue Pharma tot een schikking voor 270 miljoen dollar. Zondag sloot het een schikking met het Israëlische bedrijf Teva voor 85 miljoen dollar.

Uit cijfers van de Centers for Disease Control and Prevention (CDC) blijkt dat in de VS dagelijks 46 mensen sterven aan een overdosis van voorgeschreven opiaten.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud