'Kans op overname Thrombogenics kleiner geworden'

'De kans dat Novartis hard zal bieden om Thrombogenics over te nemen, is kleiner geworden', meent analist Roderick Verhelst van Petercam. Hij haalt het aandeel van zijn kooplijst na het nieuws dat Novartis een megadeal heeft gesloten met een ander oogmedicijnenbedrijf.

Novartis sloot gisteren een megadeal met Ophthotec, dat net als Thrombogenics oogmedicijnen ontwikkelt. Hoewel de deal geen impact heeft op Jetrea, het oogmedicijn van Thrombogenics, geeft die wel enig inzicht in de toekomst van het Leuvense biotechbedrijf. 

‘De kans dat Novartis hard zal bieden om Thrombogenics over te nemen is volgens mij kleiner geworden’, besluit Roderick Verhelst, biotechanalist van Petercam. ‘De verhouding risico/rendement is niet meer interessant’, is de conclusie. Hij verlaagt het advies van Add naar hold. Het koersdoel zakt tot 21 euro.

Novartis kocht gisteren het recht om Fovista (een oogmedicijn van Ophthotec) buiten de VS te verkopen. Net als bij Jetrea is het bedrijf niet geïnteresseerd in de verkoop in de VS.

Daar is een grondige reden voor. Novartis heeft met het oogmedicijn Lucentis een blockbuster in eigen rangen, maar het verdeelt dat enkel in Europa. In de VS is Roche verantwoordelijk voor de verkoop ervan. Om de positie van Lucentis in Europa te verstevigen – in de concurrentiestrijd met Elyea (middel van Regeneron) - koopt het her en der medicijnen die het samen met Lucentis aan de man kan brengen. In Europa levert dat synergieën op, maar in de VS niet. Dat geldt dus ook voor Jetrea. 

Verhelst ziet daarin een signaal dat Novartis minder geneigd zal zijn om Thrombogenics, dat eerder dit jaar een ‘strategische denkoefening’ lanceerde, over te nemen. Bovendien werd een onderzoek naar het gebruik van Jetrea voor de oogaandoening 'wet AMD' vorig stopgezet, wat de strategische waarde van Jetrea voor Novartis kleiner maakte.

Bloomberg meldde vorige maand wel dat er een zestal farmabedrijven interesse getoond hebben in het Thrombogenics-dossier. ‘Maar ik blijf erbij dat Novartis de meest waarschijnlijke bieder was’, zegt Verhelst. 

CEO Patrik De Haes liet eerder deze maand op de algemene vergadering verstaan dat nog steeds ‘alle opties’ bekeken worden. Een co-marketingakkoord? Of een licentiedeal? ‘Ik denk dat investeerders momenteel enkel blij zullen zijn met een overname aan een goede prijs. Als Thrombogenics een partnerdeal sluit in de VS zullen beleggers de vruchten daarvan niet meteen plukken. En bovendien zullen de contractvoorwaarden nooit zo mooi zijn als die in de Alcon-deal (van maart 2012)’, aldus Verhelst.

Thrombogenics is nu namelijk zelf op zoek naar hulp om de verkoop van Jetrea in de VS aan te zwengelen, terwijl het twee jaar geleden in de driver seat zat bij de onderhandelingen met Alcon. Toen kon Thrombogenics nog ‘een droom’ verkopen, maar nu liggen er cijfers op tafel. En die cijfers zijn niet goed. Jetrea werd vorig jaar 7.000 keer ingespoten bij patiënten.

Intussen is de aandelenhausse, na de berichten midden april dat meerdere farmabedrijven op Thrombogenics azen, al volledig tenietgedaan (zie grafiek). 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud