Kartelwaakhond viseert met invallen ook ziekenhuizen

Het onderzoek van de BMA slaat op de sector van de geneesmiddelen. ©ANP XTRA

De huiszoekingen van de Belgische Mededingingsautoriteit van deze week in de farmasector treffen niet alleen producent Roche, maar ook ziekenhuizen. Dat vernam De Tijd.

Dinsdag raakte bekend dat het auditoraat van de Belgische Mededingingsautoriteit (BMA) deze week huiszoekingen uitvoert in de farmasector in ons land. Die draaien rond zogenaamde biosimilaire geneesmiddelen, biologische geneesmiddelen die haast identiek zijn aan de originele maar wel een stuk goedkoper zijn.

Ze kunnen de ziekteverzekering dan ook veel geld besparen, maar toch komen ze in België moeilijk van de grond. Dat is ook de producenten van de biosimilars een doorn in het oog. Meerdere fabrikanten dienden daarom een klacht in bij de BMA. 

Roche

Pas dinsdagavond laat werd duidelijk dat een van de ondernemingen die geviseerd worden bij de huiszoekingen het Zwitserse farmabedrijf Roche is. Naar de identiteit van de andere firma's was het raden. 

Maar nu blijkt dat het niet gaat om andere geneesmiddelenproducenten, maar om ziekenhuizen. Dat zegt een goedgeplaatst bron. De identiteit van de ziekenhuizen is echter niet bekend. Los van de huiszoekingen heeft de BMA bij op zijn minst een aantal Vlaamse ziekenhuizen deze week ook per brief informatie opgevraagd over de aanbestedingsprocedures van de afgelopen jaren voor biosimilars, zegt de koepel Zorgnet-Icuro.

De BMA had er dinsdag al op gewezen dat de ziekenhuizen vaak de voorkeur blijven geven aan de originele geneesmiddelen boven goedkopere varianten.

Ook de beroepsfederatie Medaxes, die een aantal fabrikanten van biosimilars en generische geneesmiddelen verenigt, klaagt aan dat een deel van het probleem bij de ziekenhuizen zit, onder meer door aanbestedingen die volgens de federatie goedkopere varianten benadelen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect

Gesponsorde berichten

n