Kiadis vlamt na grote deal met Sanofi

©AFP

De Franse farmareus Sanofi neemt een exclusieve licentie op het platform van het Nederlandse biotechbedrijf Kiadis om tumoren en kankers te bestrijden.

Het onderzoeksprogramma van Kiadis komt onder sterke vleugels terecht. De Franse reus Sanofi - in België bekend als de overnemer van Ablynx - neemt een exclusieve licentie op de pijplijn van Kiadis voor 'natural killer'-cellen om tumoren te bestrijden. Met natural killers worden lichaamseigen cellen ingezet om kankers en infectieziekten te bestrijden.

Kiadis krijgt een voorafbetaling van 17,5 miljoen euro en kan tot 858 miljoen euro opstrijken in de vorm van mijlpaalbetalingen. Dat laatste bedrag uiteraard in de veronderstelling dat het klinisch onderzoek een perfect parcours aflegt. Daarnaast spreekt het persbericht van royalty's op de potentiële latere verkopen met 'een dubbelcijferig' percentage.

Het gaat dus om een grote deal voor het kleine Kiadis - de beurswaarde beliep dinsdag bij slot 56 miljoen euro. De beleggersreactie is dan ook navenant: het aandeel schiet op Euronext tot 75 procent hoger naar 2,468 euro. Een koersexplosie die wel gerelativeerd moet worden: het aandeel noteert nog altijd tegen een vijfde van de 12,5 euro waartegen het bedrijf vijf jaar geleden naar de beurs trok. Sindsdien moest het bedrijf vaak schrapen om te overleven, de deal is dus ten zeerste welkom.

Deze samenwerking is de ultieme bevestiging van het baanbrekende potentieel van ons 'natural killers'-platform.
Arthur Lahr
CEO Kiadis

De overeenkomst geeft Sanofi het recht om Kiadis' zogenaamde CD38 knock-out K-NK-celmedicijn te combineren met Sanofi’s pas goedgekeurde middel Sclarisa voor de behandeling van meervoudig melyoom (bloedkanker). Sanofi zal het programma van de Nederlandse biotechspeler, die ook op de beurs van Brussel noteert, daarnaast inzetten voor twee andere nog niet vrijgegeven ziektebeelden.

'Deze samenwerking is de ultieme bevestiging van het baanbrekende potentieel van ons 'natural killers'-platform, aldus CEO Arthur Lahr.

'Een mooie deal', reageert KBC Securities-analist Lenny Van Steenhuyse op Twitter. Volgens de analist is de deal voor Sanofi vooral een middel om Sarclisa nog meer in de verf te zetten tegenover Darzalex, een concurrerend middel van Johnson & Johnson-dochter Janssen Biotech.

Kiadis geeft om 16 uur een conferencecall met meer uitleg.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud