Kleine aandeelhouders ASIT Biotech komen in opstand

ASIT Biotech-CEO Thierry Legon. ©Jonas Roosens

Een aantal kleine aandeelhouders van ASIT Biotech heeft geen vertrouwen meer in het management van het Brusselse bedrijf. Ze willen punten toevoegen aan de agenda van de volgende algemene vergadering.

Het rommelt bij ASIT Biotech , het Brusselse biotechbedrijf dat immunotherapieën tegen allergieën probeert te ontwikkelen. Een aantal kleine aandeelhouders, goed voor meer dan 3 procent van het kapitaal, heeft Deminor in de arm genomen om hun belangen te verdedigen.

Het Belgische advieskantoor voor ontevreden minderheidsaandeelhouders grijpt de buitengewone algemene vergadering van maandag 17 december aan om het standpunt van de aandeelhouders kenbaar te maken.

Het is de bedoeling enkele bijkomende agendapunten op de agenda van de vergadering te laten plaatsen. Het gaat om een vernieuwing van de raad van bestuur, via de benoeming en herroeping van een aantal bestuurders.

Nieuw project

In een persbericht geeft Deminor geen uitleg bij de herroepingen. De aandeelhouders willen twee onafhankelijke bestuurders laten benoemen, Louis Champion en Michel Baijot. De komst van die allergiespecialisten moet toelaten ‘een nieuw project voor te stellen waarin aandeelhouders en personeel zich kunnen vinden’, aldus het persbericht.

Deminor gaat nog een stap verder. Het kantoor wijst erop dat het management niet langer het vertrouwen van de aandeelhouders geniet. Dat blijkt onder meer uit de koers van het aandeel. Sinds 2017 heeft ASIT Biotech driekwart van zijn waarde verloren.

Geen blanco cheque

Een van de punten op de dagorde van de buitengewone algemene vergadering is de hernieuwing van het toegestaan kapitaal voor een periode van vijf jaar. Daar willen de kleine aandeelhouders niet van weten. ‘Deze aandeelhouders weigeren een blanco cheque voor het management te tekenen door het nieuwe toegestaan kapitaal zoals voorgesteld in de oorspronkelijke dagorde goed te keuren’, legt Deminor uit.

Sinds begin dit jaar haalde ASIT biotech al meer dan 27 miljoen euro op. De minderheidsaandeelhouders vrezen te verwateren ‘bij ontstentenis van een duidelijke strategie’.

De laatste uitval van de ontgoochelde aandeelhouders spreekt boekdelen. Zij klagen onder meer ‘de te frequente kapitaaloperaties, het zeer hoge personeelsverloop en de vergissingen bij het eerste fase 3-onderzoek voor de behandeling van hooikoorts’ aan, aldus het persbericht van Deminor.

Het belooft dus een geanimeerde vergadering te worden op maandag 17 december.

Opvallend: een kwart van het kapitaal van ASIT Biotech is in handen van de overheid, zowel de federale, de Brusselse als de Waalse.

Koopadvies

De meningen over de toekomst van het hooikoortsmiddel van ASIT Biotech lopen sterk uiteen. Het beurshuis Kepler Cheuvreux schaarde zich vorige week bij de believers. Het beurshuis schat dat het medicijn op zijn hoogtepunt 360 miljoen euro omzet kan opbrengen. Het startte de opvolging met een koopadvies en een koersdoel van 3 euro.

Ook KBC Securities heeft een koopadvies voor ASIT Biotech. Het koersdoel ligt daar met 5,50 euro wel een pak hoger.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud