Knotsgekke prijs voor banaal antiwormenmedicijn

Een Amerikaans farmabedrijf vraagt 442 dollar voor één enkele pil Vermox, een geneesmiddel dat in België 5 euro kost voor een doosje van zes pillen.

Impax Laboratories verkoopt sinds begin dit jaar een doosje mebendazol, een geneesmiddel dat vooral bekend is als Vermox, voor bijna 900 dollar in de Verenigde Staten, meldt Financial Times. In het doosje zitten twee pillen, genoeg voor één behandeling.

De dure prijs doet de rest van de wereld steigeren. Net hetzelfde middel tegen wormen en parasieten in de darmen is in andere landen, ook in België, al jaren spotgoedkoop. Het gaat immers om een banaal middel, dat zelfs zonder voorschrift te verkrijgen is bij de apotheek. De prijs voor een doosje van zes pillen komt hier op 5 à 6 euro.

Mebendazol is een geneesmiddel dat meer dan veertig jaar geleden werd ontwikkeld door Janssen in Beerse. Het staat op de lijst van essentiële geneesmiddelen van de Wereldgezondheidsorganisatie omdat meer dan 200 miljoen mensen jaarlijks het middel nodig hebben. In de VS zijn dat er zo'n 40 miljoen.

200 miljoen
Jaarlijks hebben 200 miljoen mensen in de wereld mebendazol nodig.

Vaak wordt niet alleen de patiënt die last heeft van de wormen, maar meteen ook het hele gezin behandeld, om verdere verspreiding van de parasiet te vermijden. Op die manier moet een Amerikaans gezin al snel duizenden dollars ophoesten voor een behandeling, terwijl die elders in de wereld zeer toegankelijk is. In de ontwikkelingslanden wordt mebendazol zelfs voor enkele dollarcenten aangeboden.

De vraag is hoe het komt dat het middel zo duur is in de VS. Impax Laboratories vult zo te zien gewoon een leegte in op de markt. Volgens Financial Times is het bedrijf het enige dat mebendazol verkoopt in de States. Dat is zeer verwonderlijk want Vermox van Janssen is vandaag in handen van Johnson & Johnson, een Amerikaans farmaconcern.

Martin Shkreli

Wat meer is: Impax Laboratories is het bedrijf dat in 2015 zijn geneesmiddel Daraprim verkocht aan Martin Shkreli, de gewiekste ondernemer die de prijs voor het medicijn optrok van 13,50 naar 750 dollar voor een pil. Het middel is van levensbelang voor aids- en kankerpatiënten.

Shkreli, die zich de woede van Washington op de hals haalde met een arrogant optreden in het Huis van Afgevaardigden naar aanleiding van die prijsverhoging (zie video), werd intussen veroordeeld voor zijn ongeoorloofde praktijken op de beurs, maar ging vrijuit voor zijn prijzenbeleid. Wellicht heeft Impax de mosterd bij Shkreli gehaald.

Martin Shkreli weigert te antwoorden

Verwacht wordt dat Impax jaarlijks 300 miljoen euro zal verdienen aan mebendazol.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud