Advertentie
Advertentie

‘Koningskoppel van de biotech' in PharmaFluidics

©Karoly Effenberger

De biotechinvesteerders Rudi Mariën en Annie Vereecken stoppen geld in de microchipproducent PharmaFluidics. Ook de federale investeerder FPIM stapt in.

De nieuwe aandeelhouders stappen in naar aanleiding van een kapitaalronde van ruim 7 miljoen euro van PharmaFluidics. Ze brengen het gros van de verse middelen aan. De bestaande aandeelhouders doen ook voor een deel mee.

Met Rudi Mariën en Annie Vereecken haalt het Gentse bedrijf twee topinvesteerders aan boord. Mariën wordt gezien als de ongekroonde koning van de biotech. Vereecken, net als Mariën een apotheker, werd groot als onderneemster achter een labobedrijf en investeert vandaag gretig in biotech. PharmaFluidics is niet het eerste bedrijf waarin ze allebei investeren (zie inzet), maar ze hebben elk hun eigen beleggingsstrategie.

PharmaFluidics is geen klassiek biotechbedrijf, maar de ontwikkelaar van een microchip. In die chip worden biologische stalen - bloed, weefsel, plasma - in duizenden componenten gescheiden, waarna ze verder kunnen worden geanalyseerd. Dat zorgt voor lagere kosten en tijdwinst, onder meer bij de ontwikkeling van nieuwe geneesmiddelen. ‘Onze technologie biedt een veel scherpere loep. Hoe beter je de stalen kan scheiden en in kaart kan brengen, hoe nauwkeuriger de analyse’, legde CEO Johan Devenyns begin dit jaar uit.

De microchips van PharmaFluidics worden door onderzoekers nu al gebruikt om onder meer heel gedetailleerd de impact van rookgedrag op longweefsel te beschrijven en beter te begrijpen welke patronen zich in de longen afspelen. Ook voor prostaatkanker loopt een project. En ook Biocartis, dat diagnostische testen ontwikkelt, experimenteert ermee. PharmaFluidics mikt op 10 à 20 miljoen euro omzet binnen enkele jaren.

PharmaFluidics is een spin-off van de Vrije Universiteit Brussel. Het bedrijf werd in 2010 opgericht nadat onderzoekers al bijna tien jaar aan de chiptechnologie hadden gewerkt. Drie jaar geleden kreeg het steun van de Vlaamse overheid - via de Participatiemaatschappij Vlaanderen - en het interuniversitair investeringsfonds Qbic.

Begin 2017 haalde het 2,7 miljoen euro op. De bestaande aandeelhouders legden toen geld op tafel, maar er stapten ook drie nieuwe investeerders in: het ULB-fonds Theodorus, Volksvermogen (ex-aandeelhouder van VDK) en Innovation Fund, een investeringsfonds opgericht in de schoot van de chemiefederatie Essenscia.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud