KU Leuven kraakt dementiecode

©sabine joosten/Hollandse Hoogte

Moleculaire biologen van de KU Leuven halen de wereldpers met een nieuwe methode die dementiemedicijnen dichterbij brengt. In een laboschaaltje bootsten ze na hoe een bepaalde vorm van dementie ontstaat, en wisten ze dat defect ook te herstellen.

Het nieuws staat in de krant 'De Morgen'.

Philip Van Damme en Catherine Verfaillie focusten op drie patiƫnten met frontotemporale dementie. De biologen namen huidcellen en turnden die om tot stamcellen. Door die vervolgens zo te behandelen dat ze tot hersenschorscellen evolueren, imiteerden ze de dementie in hun lab.

Ze ontdekten dat een specifieke 'signaalroute', een genetisch doorgeefluik, de boosdoener is. 'Die zorgt ervoor dat de cellen zich niet tot volwaardige hersenschorscellen ontwikkelen. Dat wisten we niet', zegt Verfaillie. Het team wist dat te corrigeren via genetische manipulatie. Ook een behandeling met een cocktail van kleine molecules had dat effect. 'Hierin schuilt de eerste stap naar een medicijn. Het is nu zoeken naar exacte molecules die gericht werken. Hopelijk kan dat binnen enkele jaren.'

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud