KU Leuven maakt bioplastic groener en goedkoper

KU Leuven maakt het productieproces van de bioplastic polymelkzuur uit maïs en suikerbiet goedkoper en groener ©Photo News

KU Leuven-onderzoeker Michiel Dusselier ontwikkelt een productieproces van de bioplastic polymelkzuur (PLA) dat groener en goedkoper is. Een chemisch bedrijf gaat het nieuwe productieproces op industriële schaal toepassen.

De productie van het bioplastic polymelkzuur uit maïs of suikerriet bestaat al langer, maar door de hoge productiekosten brak de groene plastic tot dusver nog niet door als alternatief voor traditionele plastics uit aardolie.

De kosten voor de productie van PLA zijn hoog omdat het diverse tussenstappen vergt. Dusselier slaagde erin een tussenstap uit te schakelen: 'Op die manier bekomen we een hogere opbrengst met minder afval en is ook het gebruik van metalen niet meer nodig. De productie wordt bovendien goedkoper omdat er één tussenstap minder nodig is.'

PLA bekomt men uit de suiker in maïs of suikerriet die door gisting wordt omgezet in melkzuur, wat dan weer een bouwblok is voor polymelkzuur. PLA vergaat na een aantal jaren en als het op de juiste manier verzameld en gescheiden wordt, is het industrieel composteerbaar en recycleerbaar. Het kan ook gebruikt worden voor medische toepassingen, bijvoorbeeld als hechtingsdraad die vanzelf vergaat.

Her en der duiken wel PLA-producten op zoals composteerbare bekers of folie om groenten te verpakken, maar van een echte doorbraak als alternatief voor traditionele plastics uit aardolie is nog geen sprake. 'Polymelkzuur is tegenover uit aardolie gewonnen plastics niet kostcompetititief. Als je daar dan een stuk van kan afknagen, is dat natuurlijk goed', zegt Bert Lagrain van de KU Leuven. 

Professor Bert Sels verwacht echter dat de nieuwe technologie snel ingeburgerd zal raken: 'De bevindingen zijn door de KU Leuven gepatenteerd en ondertussen al verkocht aan een chemisch bedrijf dat het productieproces op industriële schaal zal toepassen.' Volgens bronnen zou het Frans olie- en gasbedrijf Total het patent in handen hebben.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud