Leuven Mindgate maakt cocktail van chips, gezondheid en creativiteit

Zowel Imec (foto) als UZ Leuven zitten volop in een belangrijke uitbreidingsfase van hun campus.

Het nieuwe economische samenwerkingsplatform Leuven Mindgate wil de studentenstad wereldwijd nog meer promoten als broedplaats van innovatieve technologie.

Ruim 11.000 werknemers en meer dan twee miljard euro investeringen in enkele jaren tijd: het economische belang van twee belangrijke Leuvense onderzoekscentra, de nano-elektronicaspecialist Imec en het universitaire ziekenhuis (UZ Leuven), kan nauwelijks onderschat worden. En dan hebben we het nog niet over de universiteit zelf, de talloze technologische spinoffs én een vrij nieuwe cluster van creatieve bedrijven rond media en marketing.

Het nieuwe platform Leuven Mindgate moet die economische rijkdom niet alleen beter in de verf zetten, maar streeft ook naar meer kruisbestuiving tussen de verschillende deelnemers. ‘Het snijvlak van de chiptechnologie van Imec en de gezondheidsinnovaties van UZ Leuven biedt de komende jaren enorme groeikansen. Leuven heeft een unieke combinatie van topinstellingen in beide domeinen’, zegt Mohamed Ridouani, de Leuvense schepen van (onder meer) onderwijs, economie en vastgoed.

‘Bovendien hebben we aan de Leuvense Vaartkom (de oude site van brouwerij Stella Artois) een vrij onbekende cluster van creatieve bedrijven die kunnen helpen om die technologie aantrekkelijk te verpakken. Ook bedrijven als Apple en Tesla zijn groot geworden dankzij die combinatie van technologie en design.’

De stad Leuven investeert zelf een half miljoen euro in de opstart van het nieuwe platform. Een belangrijk visitekaartje wordt het nieuwe belevingscentrum Leuven Health House, naast de Imec-campus, dat volgend jaar klaar zou moeten zijn. Het wordt een soort ‘Technopolis voor de gezondheidszorg’ waar bezoekers zelf de impact van technologie op de zorg zullen kunnen ervaren, aldus Ridouani. Hij is ook nog op zoek naar een nieuwe locatie voor een ‘International Center’, een nieuwe congresruimte waar ook Leuven Mindgate zelf zal gevestigd worden.

De campussen van zowel Imec als UZ Leuven zitten momenteel volop in een belangrijke uitbreiding. Ook in het wetenschapspark Arenberg (vlakbij Imec) en het gebied Leuven-Noord (langs de spoorweg) wordt nog ruimte voorzien voor technologiebedrijven. Op langere termijn wordt ook het Termunckveld in Heverlee gereserveerd voor wetenschappelijke activiteiten.

Ridouani beklemtoont het belang van een bruisende, leefbare stad waar expats zich met hun familie kunnen en willen vestigen. De recente oprichting van een nieuwe internationale school speelt daarin een belangrijke rol. Voor die school, die zich momenteel in Haasrode bevindt, zou naar verluidt een nieuwe vestigingsplaats voorzien worden in de buurt van het Leuvense station.

Rond de Vaartkom, waar nu al massaal nieuwe wooneenheden worden gebouwd, streeft de stad naar een mix van creatieve en culturele activiteiten. Ridouani denkt aan de inplanting van incubatoren voor startende ondernemers die goedkope werkruimte nodig hebben. Een bron van inspiratie is het oude Stella-gebouw De Hoorn, dat vandaag zowat 230 werknemers telt uit verschillende creatieve bedrijven, onder meer het reclamebureau Boondoggle. Tegen 2018 wordt de oppervlakte er met een aanbouw nog eens verdubbeld. Volgens schattingen van Buck Consultants zou 6,5% van de Leuvense werknemers actief zijn in een creatieve sector, relatief meer dan in Gent (4,1%) en Antwerpen (4,2%).

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud