Leuvenaars steken duizenden sensoren in een medische pleister

Tom Dumoulin tijdens de Tour van 2020. Pulsify ziet brood in pleisters die wielrenners monitoren. ©AFP

Pulsify Medical haalt ruim 5 miljoen euro vers geld op om zijn medische hightechpleister verder te ontwikkelen. Daarin zijn duizenden sensoren verwerkt, om de werking van het hart te monitoren.

Pulsify, opgericht in 2019, combineert de expertise van het onderzoekscentrum Imec en van het UZ Leuven. De start-up moet uitmonden in een medische pleister om in real time te monitoren hoeveel liter bloed per minuut het hart rondpompt.

De pleister is ongeveer tien op tien centimeter groot, is volgepropt met tienduizenden sensoren en werkt op basis van ultrasone technologie. Minuscule luidsprekers sturen ultrasone geluidsgolven het lichaam in. Sensoren pikken de weerkaatsingen op en zo kan Pulsify met behulp van eigen software en algoritmes een beeld van het hart reconstrueren, en meten in welke mate het pompt.

‘We zitten nog in de ontwikkelingsfase. We hebben nog een paar jaar werk voor de boeg’, zegt CEO Iwan van Vijfeijken. Om de volgende stappen mogelijk te maken kreeg het bedrijf 1,6 miljoen euro Vlaamse subsidies boven op de 3,8 miljoen die investeerders op tafel legden.

Verkoop in 2025

De topman rekent op een commercialisering van de technologie in 2025. Om daar te raken zal het bedrijf vermoedelijk nog tientallen miljoenen kapitaal moeten verzamelen. ‘Hoe verder we raken, hoe groter de bedragen worden. Maar dit kan ook een groot bedrijf worden.’

Ultrasone technologie wordt al gebruikt. Maar ze in een pleister stoppen is complex. Veel grote bedrijven hebben er al naar gekeken, maar zijn er niet in geslaagd.
Iwan van Vijfeijken
CEO Pulsify

Van Vijfeijken ziet in eerste instantie potentieel voor hartpatiënten op intensieve zorg. ‘Ik denk dat in de VS en Europa samen jaarlijks 4 miljoen patiënten baat hebben met onze technologie.' Maar een nog groter potentieel zit in het opvolgen van patiënten thuis om hartproblemen snel te detecteren en erger te voorkomen.

Pulsify is de enige speler ter wereld die zulke technologie in huis heeft, zegt de CEO. ‘Nochtans is ultrasone technologie niet nieuw. Die wordt al gebruikt, maar ze in een pleister stoppen is complex. Veel grote bedrijven hebben er al naar gekeken, maar zijn er niet in geslaagd.’

Tour de France

Het bedrijf legt nu de focus op hartmonitoring, maar denkt ook aan een patch om vloeistof in de longen te monitoren. ‘Mocht die er al zijn, dan kreeg elke coronapatiënt op intensieve zorg er eentje waarschijnlijk’, zegt van Vijfeijken. Ook in topsport ziet hij toepassingen. ‘Om de fitheid van racepaarden te meten. En wist je dat de pompfunctie van je hart goed voorspelt of de man met de hamer langskomt? Dat wil je als renner weten tijdens de Tour de France als je Alpe d’Huez opfietst.’

Aandeelhouders van Pulsify zijn Imec, imec.xpand, de KU Leuven, het UZ Leuven, PMV en het Gemma Frisius Fonds.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud