Leuvens biotechbedrijf pakt ziektes aan met 'genensmokkel'

Het Leuvense bedrijf mikt op de behandeling van neurodegeneratieve ziektes. Onder meer de ziekte van Parkinson valt onder die parapluterm. ©BELGA

Het biotechbedrijf Handl Therapeutics krijgt 3 miljoen euro subsidies van Vlaanderen om zijn onderzoek naar gentherapie te versnellen.

Handl Therapeutics, dat pas eind vorig jaar opgericht werd, gooit zich in de wereld van de gentherapie. Het combineert daarvoor technologie en kennis van de KU Leuven en universiteiten in Spanje en Chili om ziektes te bestrijden.

Gentherapie is een zeer hot domein in de geneeskunde. Het biedt de kans om ziektes bij de wortel aan te pakken met een eenmalige behandeling, in plaats van levenslang medicijnen toe te dienen om een ziekte onder controle te houden.

Het idee is dat foute (of ontbrekende) genen in lichaamscellen vervangen (of aangevuld) worden. Dat gebeurt door specifieke genetische informatie met onschadelijk gemaakte virussen mee te geven, waarna die virussen de cellen indringen en het DNA-pakketje binnensmokkelen.

De voorbije jaren zijn de eerste genbehandelingen op de markt gekomen, waaronder Luxturna (tegen een erfelijke vorm van blindheid) en Zolgensma van Novartis, dat bekend is van baby Pia. Intussen worden tientallen onderzoekspistes bewandeld.

Ziekte van Huntington

‘Wij mikken op neurodegeneratieve ziektes’, zegt het bedrijf. Dat is een parapluterm voor aandoeningen die het zenuwstelsel, de hersenen en het ruggenmerg aantasten. Het zijn ongeneeslijke en slopende ziektes. Denk onder meer aan de ziekte van Parkinson, de ziekte van Alzheimer, de ziekte van Huntington en enkele erfelijke spierziektes. Welke van al die aandoeningen het bedrijf precies voor ogen heeft, wil topman Florent Gros niet kwijt. Gros verwacht binnen twee jaar met de eerste klinische testen te kunnen beginnen.

Gros was voorheen actief als verantwoordelijke voor Novartis Venture Fund, de afdeling van het Zwitserse farmabedrijf die investeringen doet in start-ups.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud