Leuvense primeur: eerste transplantatie met longen van ex-covidpatiënt

Artsen van UZ Leuven hebben voor het eerst aangetoond dat een longtransplantatie met een orgaandonor die Covid-19 kreeg mogelijk is.

Steeds meer potentiële orgaandonoren zullen een infectie met het coronavirus doorgemaakt hebben. Dat stelt de wetenschap voor enkele belangrijke vragen. Beschadigt Covid-19 de longen onomkeerbaar, waardoor ze niet meer voor transplantatie geschikt zijn? En wat met het risico dat het virus overgedragen wordt op de orgaanontvanger?

Een orgaandonor wordt bij zijn overlijden gescreend, maar een negatieve test sluit niet uit dat zich diep in de longen resten van het virus verschuilen. Die kunnen na een transplantatie een nieuwe infectie uitlokken. Dat kan fataal zijn omdat een patiënt na de transplantatie medicatie krijgt om het afweersysteem te onderdrukken en extra vatbaar is voor infecties.

De longtransplantatie in het UZ Leuven - waarbij de donor een milde vorm van Covid-19 had doorgemaakt -  biedt een eerste antwoord. ‘De transplantatie is vlot verlopen en de ontvanger testte achteraf negatief op het coronavirus', zegt Laurens Ceulemans, longtransplantatiechirurg in UZ Leuven. 'Er waren geen complicaties en na een maand kon de patiënt in goede gezondheid het ziekenhuis verlaten. Drie maanden na de operatie stelt de patiënt het uitstekend: de longfunctie is uitstekend en de CT-scan vertoont geen longafwijkingen.’

De beschrijving van de transplantatie werd gepubliceerd in het gerenommeerde tijdschrift The Lancet Respiratory Medicine.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud