Leuvense start-up haalt 4 miljoen op voor biosensoren

FOx Biosystems werkt aan technologie om stalen sneller en goedkoper te analyseren. ©Anthony Dehez

De Leuvense start-up FOx Biosystems, met Biocartis-topman Herman Verrelst als voorzitter, haalt 4 miljoen euro om zijn sensortechnologie in te zetten voor medicijnontwikkeling.

FOx Biosystems haalde centen op bij de Limburgse investeringsmaatschappij LRM, het Gemma Frisius Fonds (van de KULeuven) en een 'aantal biotechinvesteerders'. Herman Verrelst neemt de rol van voorzitter op zich. 

'We moeten als bedrijf nu de stap zetten van een universitaire omgeving naar de werkelijke wereld. Als je daar kans wil maken, heb je mensen met zo'n expertise nodig', zegt de Leuvense professor en co-oprichter Jeroen Lammertyn. Met Verrelst haalde hij inderdaad een grote vis binnen. Verrelst is momenteel CEO van het beursgenoteerde Biocartis, en werkte daarvoor een tijd lang in Silicon Valley bij diagnosticareus Agilent.

Optische vezel

FOx Biosystems, in 2017 opgericht als spinoff van de KULeuven, ontwikkelde een gesofisticeerde sensortechnologie die gebruikt maakt van optische glasvezels, dezelfde als in de telecommunicatieverbindingen voor snel internet bijvoorbeeld.

'Daar brengen we een minuscuul laagje goud op aan, amper 50 nanometer dik', klinkt het. Daar zet het bedrijf dan bijvoorbeeld een lichaamsstof op, om het vervolgens te doppen in een oplossing met antilichamen die een potentieel medicijn zijn. Als er een interactie is tussen de twee, dan verandert het lichtspectrum en wordt dit opgepikt door het toestel. 

De technologie laat toe om moleculaire interacties sneller en goedkoper te meten dan met bestaande technieken. Lammertyn ziet onder andere potentieel voor de ontwikkeling van diagnostica, het screenen van antilichamen om een bepaalde ziekte te behandelen en het monitoren van productieprocessen van biologische geneesmiddelen.  

FOx Biosystems heeft al enkele toestellen - goed voor enkele tienduizenden euro per stuk - verkocht aan universiteiten. Onderhandelingen in de farma- en diagnosticawereld zijn lopende. Het bedrijf heeft een duaal businessmodel en gaat - net als Biocartis - enerzijds toestellen verkopen en anderzijds de wegwerpbare 'probes' van optische vezel. 

De start-up tankt niet alleen kapitaal, maar gaat ook verhuizen naar de bio-incubator Bioville in het Limburgse Diepenbeek. Medeoprichter Filip Delport wordt aangesteld als CEO. Het bedrijf zal meteen een vijftal mensen aanwerven.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud