Luiks bedrijf verovert VS met diadeem tegen migraine

Een jonge vrouw demonstreert Cefaly's toestel tegen migraine ©BELGA

Het Luikse bedrijf Cefaly is de Verenigde Staten aan het veroveren met een toestel tegen migraine. In een jaar tijd verkocht het er 10.000, terwijl het er in België zo’n 1.000 per jaar van de hand doet. ‘In de gaat VS alles sneller’, zegt CEO Pierre Rigaux.

Een geneesheer die ondernemer is geworden, zo kan Pierre Rigaux het best worden omschreven. Vorige maand nog bekroond tot ‘Manager Liégeois de l’Année’ voor zijn bedrijf Cefaly, dat in Grâce-Hollogne een diadeem tegen hoofdpijn produceert en het ook op de markt brengt. Nochtans is Cefaly niet zijn eerste succes. Geboeid door geneeskunde voor sporters ontwikkelde Rigaux jaren geleden een toestel om sportprestaties te verhogen, de Compix. Het toestel wordt aan een spier bevestigd en stimuleert de werking ervan door elektrische stimulansen te geven. Het toestelletje is in zo goed als alle sportwinkels te verkrijgen, onder meer ook bij Decathlon.

Pierre Rigaux, CEO van het Luikse Cefaly Technology ©Cefaly/Reporters

Zal het met Cefaly ook zo’n vaart lopen? Doen we binnenkort allemaal een band van Cefaly om het hoofd als we hoofdpijn krijgen? ‘Als het van mij afhangt wel’, zegt Rigaux. ‘Cefaly is vandaag alleen goedgekeurd voor zware migraine, zeg maar voor mensen die drie tot acht aanvallen van hoofdpijn per week hebben, maar eigenlijk zou 80 procent van de bevolking er baat bij hebben als hij hoofdpijn krijgt.’ Feit is dat de meeste mensen uit gemak liever naar een pilletje grijpen dan een band op hun hoofd zetten. Daarom is Rigaux ook niet meteen van plan zijn Cefaly aan te prijzen voor gewone hoofdpijn.

Preventief

Cefaly wordt dus gebruikt om ernstige migraine tegen te gaan. Op het moment dat een crisis opduikt, maar ook preventief om het aantal aanvallen van migraine terug te dringen. Het volstaat daarvoor dagelijks de band even aan te doen. Cefaly is in verschillende Europese landen te verkrijgen. Bij apothekers, maar ook gewoon via de website van Cefaly.

‘In de VS keurde de FDA de Cefaly enkel goed om preventief migraine aan te pakken. Dat was in maart 2014. Sindsdien verkochten we er al meer dan 10.000 toestellen. We proberen nu Cefaly ook te laten goedkeuren als behandeling van migraine, wat de verkoop nog zal aanzwengelen. Op die manier kunnen we tot 1,5 miljoen stuks gaan. We staan dus nog nergens in de VS’, zegt Rigaux.

In België en Europa zijn de cijfers minder indrukwekkend. Rigaux gaat uit van 1.000 toestellen per jaar. Tot zover bracht hij er al 5.000 op de markt. Rigaux: ‘1 procent van de bevolking lijdt aan chronische migraine. Daarvan is de helft geholpen met ons toestel. Dat is dus ongeveer 50.000 stuks. Ook hier hebben we dus nog een weg af te leggen.’

Terugbetaling

Het grootste euvel is dat de Cefaly duur is, 295 euro. Tot zover wordt hij ook niet terugbetaald door het ziekenfonds. Rigaux diende al een dossier in, maar het werd geweigerd. ‘Ik had onvoldoende ervaring met wat van ons werd verwacht. En als kleine garnaal val je ook snel uit de boot. Waren we GSK geweest, dan hadden we onze terugbetaling al lang op zak.’

©BELGA

Ook in de VS is er nog geen terugbetaling, waardoor één op de twee patiënten het toestel na enkele weken testen terugstuurt. ‘We moeten hier snel werk van maken, maar dat is gemakkelijker gezegd dan gedaan. Maar ik heb er vertrouwen in dat het nu wel zal lukken, wat we zijn onze ervaring rijker.’

Waar Cefaly niet omheen kan, is dat betablokkers, de medicijnen die meestal worden ingezet, wel worden terugbetaald en dus toegankelijker zijn voor de patiënten. ‘Ik raad het toestel van Cefaly alleen aan voor mensen met een moeilijk behandelbare migraine. En alleen als de klassieke behandelingen niet hebben gewerkt. Net omdat hij duur is. Het komt erop neer dat ik Cefaly voorstel aan zo’n 20 procent van mijn patiënten met ernstige migraine. Bij ongeveer één op de drie is er een gunstig effect. Maar bij twee op de drie dus niet’, zegt professor Patrick Cras, diensthoofd van UZA.

Ook Botox is trendy in de strijd tegen migraine. Maar ook Botox is duur. ‘Ik heb geen schrik van concurrentie’, stelt Rigaux. ‘De komende twee tot drie jaar zullen we de Cefaly goed kunnen verkopen. We werken al aan een nieuwe versie en bestuderen de technologie ook voor andere toepassingen. Ik ben ervan overtuigd dat we met elektrische impulsen de hersenen kunnen stimuleren. Dat kan helpen bij epilepsie, alzheimer, vermoeidheid, maar mogelijk ook bij mensen in coma’, zegt Rigaux. Hij wijst erop dat de grote farmabedrijven hun onderzoek in neurologie aan het afbouwen zijn. ‘Aan ons om het over te nemen’, zegt de ondernemer.

Cefaly noteerde voor 2014 een omzet van 15,2 miljoen euro. Het nettoresultaat kwam op 2,6 miljoen euro. Rigaux: ‘Financieel zitten we goed. Alleen de terugbetaling is nog een hinderpaal voor ons succes.’

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud