Advertentie

Luikse Radiomics traint AI om in medische beelden ziekten te zien die oog mist

Wim Vos, de CEO van Radiomics. ©Valentin Bianchi / Hans Lucas

Het Luikse bedrijf Radiomics gebruikt artificiële intelligentie (AI) om in medische beelden ziekten te ontdekken. Het haalde zopas 6 miljoen euro op en lanceert een studie naar longkanker.

Radiomics is genoemd naar een vrij nieuwe discipline in de medische beeldvorming, waarbij lerende software extra informatie uit gewone medische beelden puurt. Op die manier kunnen bijvoorbeeld tumoren sneller en preciezer beoordeeld worden. Bij een vermoeden van kanker neemt men vandaag een biopsie: een staalname van weefsel dat onder de microscoop onderzocht wordt.

Bij een biopsie gaan we er vanuit dat alle tumoren lijken op de tumor die we uit het lichaam hebben gehaald. De realiteit is anders.
Wim Vos
CEO Radiomics

‘Bij een biopsie gaan we er vanuit dat alle tumoren lijken op de tumor die we uit het lichaam hebben gehaald. Maar de realiteit is anders’, zegt Wim Vos, de CEO van Radiomics. Een biopsie geeft alleen informatie over het stukje weefsel dat werd weggehaald, terwijl het volledige beeld veel heterogener is. ‘Daar kan beeldvorming helpen’, zegt Vos, een luchtvaartingenieur die sinds 2,5 jaar bij Radiomics actief is.

Radiomics ontwikkelde digitale technieken om op beelden informatie te vinden die niet zichtbaar is voor het menselijke oog, zelfs niet voor dat van specialisten. ‘Op een beeld kunnen we zien dat er een tumor is, maar niet wat de aard ervan is’, zegt Vos.

Een voordeel is dat je er geen speciale toestellen voor nodig hebt, zegt financieel directeur Mathieu Delveaux. ‘We moeten geen scanners ontwikkelen, we hebben alleen een zekere standaardisatie van de beelden nodig. De AI maakt het verschil.’ Het bedrijf ziet zijn methode niet als een vervanging van, maar als een aanvulling op de biopsie.

Studie

De essentie

  • Radiomics gebruikt kunstmatige intelligentie om meer informatie te halen uit medische beelden.
  • Het bedrijf wil artsen ook helpen de meest geschikte behandelingen voor verschillende soorten tumoren te bepalen.
  • Het bedrijf haalde 6 miljoen euro op voor een klinische studie om het model te testen op longkanker.

Radiomics werkt samen met farmaceutische bedrijven voor de ontwikkeling van nieuwe behandelingen. De technologie helpt ze onder meer klinische studies sneller klaar te hebben of om na te gaan of bestaande behandelingen gunstige effecten hebben bij bepaalde subgroepen van patiënten.

Om zijn technologie te valideren gaat de Luikse scale-up tegen eind dit jaar een klinische studie met 1.000 patiënten in verschillende medische centra opstarten. Het gaat om mensen die lijden aan niet-kleincellige longkanker, de meest voorkomende vorm van longkanker. De studie wil onder meer testen of de software kan inschatten hoe de patiënten zullen reageren op chemo- of immunotherapieën. Volgens Delveaux zet het bedrijf met de studie ‘een verdere stap naar de precisiegeneeskunde’.

Maastricht

Om de studie te financieren haalde het bedrijf 6 miljoen euro op bij zijn aandeelhouders Epimède en Noshaq, het management, Sofinex, het Waals Gewest en de banken. Met het extra geld wil Radiomics zijn personeelsbestand van 35 mensen binnen twee jaar verdubbelen en kantoren in het buitenland openen.

Radiomics werd ruim drie jaar geleden in Luik opgericht, maar is een spin-off van de Universiteit van Maastricht. De originele AI-software werd ontwikkeld door de Belgische professor Philippe Lambin. Aanvankelijk heette het bedrijf Oncoradiomics, maar de ‘onco’ verdween omdat het bedrijf zich niet alleen op kanker wil richten. Radiomics ontwikkelde samen met het universitair ziekenhuis van Luik een radiologische diagnosetool voor Covid-19. Die werd gebruikt aan het begin van de pandemie, toen er onvoldoende tests waren.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud