Luikse start-up kan embryo's in 60 seconden invriezen

Cryopreservatie, de techniek die VitriCell wil commercialiseren, wordt onder meer gebruikt voor het invriezen van embryo's, zodat doe later kunnen worden bevrucht. ©Photo News

VitriCell ontwikkelde een nieuwe techniek voor cryopreservatie, waarbij cellen zeer snel en in grote volumes kunnen worden ingevroren. De start-up wil zijn product in februari op de markt lanceren en haalt daarom 1 miljoen euro op.

VitriCell doet aan cryopreservatie, waarbij cellen van mensen of dieren worden ingevroren. De Luikse start-up ontwikkelde een specifieke aseptische vitrificatietechniek, die het mogelijk maakt onder andere embryo's in één enkele behandeling en in 60 seconden in te vriezen. Doorgaans hebben labo's daar verschillende stappen en een vijftal minuten voor nodig. VitriCell zal de techniek in februari commercialiseren.

1 miljoen
VitriCell
VitriCell haalde zopas 1 miljoen euro op. Zes maanden geleden startte het bedrijf met 100.000 euro.

Embryo's invriezen is vooral nuttig voor labo-onderzoek, om embryo's van genetisch gemanipuleerde muizen te bewaren. Daarnaast dient cryopreservatie ook om cellen van stukjes weefsel of kraakbeen te bewaren, zodat die later kunnen worden gebruikt in celtherapie. Deze vorm van regeneratieve geneeskunde, waarbij eigen lichaamsmateriaal wordt ingezet om een beschadigd lichaamsdeel te herstellen, is in volle ontwikkeling.

Kankerpatiënten

Ook jonge kankerpatiënten doen steeds meer een beroep op cryopreservatie. Meisjes die met kanker worden geconfronteerd kunnen bijvoorbeeld cellen van hun eierstokken laten invriezen, zodat ze later, wanneer de kinderwens opkomt, alsnog kinderen kunnen krijgen. Want sommige chemotherapie leidt tot infertiliteit.

De markt voor biopreservatie wordt geraamd op 2 à 3 miljard dollar. De domeinen waar VitriCell op werkt, vertegenwoordigen hier ongeveer een derde van.

Uniek aan de techniek van VitriCell is dat het niet embryo per embryo werkt, maar een groot volume aan cellen in een keer kan invriezen en ook weer ontdooien. Bovendien verloopt de vitrificatie ook veel sneller dan de traditionele invriesmethode.

VitriCell haalde zopas 1 miljoen euro op bij investeerders. Naast Meusinvest en Spinventure stoppen ook enkele Waalse business angels kapitaal in het bedrijf. Een ervan is Jean-Pierre Delwart, de stichter van Eurogentec.

Het Luikse bedrijf, een spinoff van de Universiteit van Luik, ging in juni vorig jaar van start, met een beginkapitaal van 100.000 euro.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud