LynxCare trekt met extra kapitaal naar San Francisco

Steeds meer patiënten hebben een elektronisch dossier, dat ze ook thuis kunnen consulteren. ©© Oliver Eltinger/Corbis

LynxCare, dat gegevens van patiënten opvolgt voor ziekenhuizen, heeft 1,2 miljoen euro opgehaald. De Leuvense start-up opent een kantoor in San Francisco.

Het gaat hard voor LynxCare. Het bedrijf surft volop mee op de trend van digitalisering in ziekenhuizen, waarbij patiëntengegevens online worden opgenomen, verwerkt en gedeeld. Dat is interessant voor de patiënt, die van thuis uit toegang krijgt tot zijn dossier en zijn behandeling volledig kan opvolgen, maar ook voor de arts, die tijd wint met een elektronisch dossier.

LynxCare startte twee jaar geleden met 50.000 euro van Imec in Leuven. Intussen is dat kapitaal aangedikt tot 450.000 euro, dankzij de steun van partners uit BlueHealth Innovation in Antwerpen, waaronder Agfa en het UZA.

Nu komt daar dus eensklaps 1,2 miljoen euro bij. 'We zijn gaan aankloppen bij durfkapitaalfondsen, banken en ook PMV ( de Participatiemaatschappij Vlaanderen) en VLAIO (het Vlaams Agentschap Innoveren en Ondernemen). Die geloven in ons verhaal en ondersteunen ons. Met leningen of met subsidies. Dit is een opsteker, want we kunnen nu zeker negen maanden tot een jaar verder', zegt Georges De Feu, CEO van LynxCare.

10.000
LynxCare verzamelt en verwerkt de medische gegevens van 10.000 patiënten, uit acht Vlaamse ziekenhuizen.

Het IT-bedrijf LynxCare begeleidt de patiënten van vijf Vlaamse ziekenhuizen. Binnenkort komen er nog drie bij. Alles samen goed voor ongeveer 10.000 patiënten. 'We begeleiden vooral patiënten die zware operaties moeten ondergaan, in orthopedie, cardiologie, oncologie of nog neurologie. Die patiënten komen het ziekenhuis binnen en hebben meestal maar een flauw idee van wat ze te wachten staat. Door het traject te digitaliseren, krijgen ze een beter inzicht in de behandeling en kunnen ze alles ook zelf opvolgen. Van het gebruik van hun medicatie tot de afspraak voor hun volgende consultatie bij de dokter', stelt De Feu.

Met de 1,2 miljoen euro die het net inzamelde, wil LynxCare nog meer ziekenhuizen overtuigen. De start-up kijkt alvast over de taalgrens naar Wallonië, maar ook Frankrijk en Nederland staan op het verlanglijstje. In de Verenigde Staten heeft het bedrijf sinds kort een business manager, gesponsord door het Prins Albert Fonds.

Silicon Valley

'Silicon Valley is meer vertrouwd met de start-up mentaliteit, waardoor het goed is van daar aanwezig te zijn. We hopen er vooral belangrijke, internationale kapitaalverstrekkers aan te spreken. We hebben een schaalbaar product, waar we naar verschillende landen mee kunnen trekken', duidt Dries Hens, CBO van LynxCare.

Ons land telt een honderdtal ziekenhuizen, die al samenwerken of dat binnenkort zullen doen in dertien netwerken. 'Opvolging en efficiëntie is in die optiek zeer belangrijk', weet De Feu. LynxCare gaat voor dit jaar uit van een omzet van 800.000 euro. Rendabel is het bedrijf nog niet, gezien de forse investeringen. Er werken nu 11 mensen.

Privacy

Een patiënt die wordt opgenomen in het digitale platform van LynxCare, moet hiervoor de toestemming geven. Dit is zo vastgelegd volgens de Europese regelgeving van databescherming (GDPR). Het IT-bedrijf gaat er prat op dat de informatie de privacy niet schendt. De Feu: 'Wil het ziekenhuis de informatie verder gebruiken voor wetenschappelijk onderzoek of verkopen aan de farma-industrie, dan moet de patiënt hier opnieuw zijn fiat voor geven.'

Vorige week kwam Quintiles, een Amerikaans bedrijf dat eveneens patiëntengegevens verzamelt, onder vuur omdat het informatie zou doorverkopen aan farmaproducenten. 'Bij ons is het de patiënt die beslist wat mag of kan', aldus De Feu.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud