M/V van de week | François Fornieri

François Fornieri, de topman van Mithra, kwam afgelopen week in opspraak. ©Anthony Dehez

Afgelopen week raakte bekend dat naar de baas van Mithra een onderzoek loopt naar handel met voorkennis. De flamboyante farmabaas zoekt steevast de grenzen op.

‘Ik ontken krachtig dat ik een misdrijf zou hebben begaan, en dat ik inside-informatie aan iemand buiten Mithra heb gegeven.’ Zo klinkt een ferme François Fornieri (57) in een bericht aan de aandeelhouders van zijn farmabedrijf.

Twintig jaar geleden richtte hij Mithra op, vandaag bedraagt de beurswaarde een miljard euro. De koers dook dinsdag 3 procent lager nadat was uitgelekt dat zowel de beurswaakhond FSMA als het parket een onderzoek voert naar handel met voorkennis door de CEO.

In het persbericht krijgt Fornieri de volle steun van voorzitter Marc Coucke. De zakenman is voorzitter van de raad van bestuur sinds hij in 2016 16,5 procent van de aandelen in het farmabedrijf verwierf. Maar al zijn ronkende bewoordingen kunnen niet verhullen dat Fornieri opnieuw in nauwe schoentjes zit.

Arne Quinze

Een onderzoek door het Luikse parket naar snoepreisjes voor artsen in ruil voor het voorschrijven van medicijnen uit de stal van Mithra draaide enkele jaren geleden op niets uit. Eerder had Fornieri de lokale autoriteiten tegen de haren ingestreken door voor het historische Hôtel de Bocholtz in hartje Luik zonder de nodige vergunningen een groot kunstwerk van Arne Quinze neer te poten, en een illegale tent voor de toegangspoort.

Ik ontken krachtig dat ik een misdrijf zou hebben begaan, en dat ik inside-informatie aan iemand buiten Mithra heb gegeven.
François Fornieri
CEO Mithra

Fornieri, die erop gebrand is zijn stempel op ‘zijn’ stad te drukken, kocht het pand in 2013 en vestigde er zijn businessclub. Hij organiseert ook een jazzfestival in de stad en sponsorde de vrouwenvoetbalploeg van Standard. ‘Wie Luik zegt, moet aan Mithra denken. Wie Mithra zegt, moet aan Luik denken’, zei hij eerder in De Tijd.

De flamboyante zakenman, steevast in pak met pochet, is een uitstekend netwerker en verkoper. Hij maakte Mithra groot met aanzienlijke investeringen van de Waalse overheid. Nog altijd heeft Noshaq (het vroegere Meusinvest) 14,4 procent van de aandelen in handen.

Zoon van staalarbeider

De selfmade man, die chemie studeerde terwijl hij werkte als medisch vertegenwoordiger, groeide op in een sociale woning in Grâce-Hollogne. Zijn vader, een Italiaanse staalarbeider, zag in zijn zoon een lasser. ‘Het zou mijn vader trots hebben gemaakt’, zei hij daar ooit over. ‘Maar ik wilde meer.’

Fornieri, die zichzelf omschrijft als ‘eenvoudig, eerlijk en loyaal’, schuwt de grote woorden niet. Toen hij in een interview met Le Soir alludeerde op een mogelijke verkoop van Mithra, schoot de koers omhoog tot zijn bedrijf bijna 1,3 miljard euro waard was.

Vlaams netwerk. Fornieri heeft in Vlaanderen een stevig netwerk, onder anderen via Marc Coucke, met wie hij de rally Zoute Grand Prix reed en die peter is van zijn zoon. Hij zei in De Tijd dat de beursgang van Mithra is begonnen in de businessseats van Club Brugge en mag mannen als Lotus-topman Jan Boone, de staalondernemer Louis Ide, de vastgoedbons Bart Versluys en de projectontwikkelaar Paul Gheysens vrienden noemen. In de raad van bestuur van Mithra zitten onder anderen Koen Hoffman (ex-KBC Securities) en Freya Loncin van Alychlo, het investeringsvehikel van Coucke.

Sportwagens. Fornieri is dol op het Italiaanse automerk Ferrari en bezit onder meer een klassieke Ferrari Dino. Hij heeft ook een exemplaar van Fred Krugger, een met de hand gebouwde exclusieve racewagen met een Bentleymotor van 750 pk, en een Cisitalia uit 1948, een klassieke rallyauto. Hij was betrokken bij een poging om het Belgische automerk Minerva te laten herleven als bouwer van luxesportwagens, maar dat mislukte. Het nieuwe Minerva werd in 2016 opgedoekt.

Chocola. Fornieri investeerde de afgelopen jaren in vastgoed, kunst (van onder anderen Banksy) en wagens, maar ook in de artisanale Luikse chocolatier Millésime en de geviseerde veiligheidsfirma Protection Unit, die bewaking met drones organiseert.

Standard Luik. Toen de ondernemer Roland Duchâtelet Standard Luik verkocht, verwachtte men in Luik dat Fornieri samen met zijn beste vriend en voormalig Standard-voorzitter Luciano D’Onofrio op de club zou azen. Maar Bruno Venanzi van het energiebedrijf Lampiris kocht de ploeg. Fornieri sponsorde wel het vrouwenteam Standard Femina.

Maar terwijl Mithra op een zucht staat van een potentiële miljardenverkoop met de pil Estelle en het menopauzemiddel Donesta rijgt Fornieri de schandaaltjes aan elkaar. In het najaar werd een huiszoeking uitgevoerd in zijn privéwoning in de nasleep van het dossier Nethys, het semipublieke vehikel waar hij bestuurder is. In september raakte bekend dat hij voor een vriendenprijsje twee bedrijven uit de Nethys-stal op de kop kon tikken: het telecombedrijf WIN en het windmolenpark Elicio.

Na de commotie daarover zag Fornieri af van de koop en verbrak hij de banden met Stéphane Moreau, de verguisde topman van Nethys. De zaak is nog in onderzoek bij het parket. De Luikse onderzoeksrechter die op het dossier Nethys werkt, zou volgens Waalse media ook de vermeende handel in voorkennis onderzoeken.

Stroman

Die zaak draait volgens het Franstalige blad Le Vif om een privétransactie tussen Fornieri en Samuel Di Giovanni, de zaakvoerder van de beveiligingsfirma Protection Unit, waar Fornieri bestuurder en aandeelhouder is. Fornieri betaalde Di Giovanni 800.000 euro, waarmee die aandelen van Mithra kocht.

De belegger laat de commotie niet aan zijn hart komen. Het aandeel van Mithra sloot vrijdag net onder het niveau van 25,84 euro waarmee het de week begonnen was: op 25,36 euro.

Volgens Le Vif deed hij dat als stroman van de farmabaas, zodat de transactie niet gemeld hoefde te worden bij de beurswaakhond FSMA. Een andere interpretatie is dat de aankoop gebeurde om de koers te doen stijgen.

Onder het mom van vriendschap en loyauteit zoekt Fornieri gecontesteerde figuren op. Hij bleef lang dealen met de verguisde Stéphane Moreau, die met het door de PS gestuurde pensioenfonds Ogeo nog altijd 3,1 procent van de aandelen van Mithra bezit.

Luciano D'Onofrio

De privéchauffeur van Fornieri, tevens zijn bodyguard, werkte eerder voor wijlen Michel ‘kameraad Porsche’ Daerden, de soms beschonken socialistische minister van Pensioenen. Zijn beste vriend is Luciano D’Onofrio, vandaag sportief directeur van Antwerp en zelf meermaals onderwerp van gerechtelijk onderzoek. D’Onofrio was ook bestuurder bij de Vlaamse poot van het geviseerde veiligheidsbedrijf Protection Unit, waar het recentste gerechtelijk onderzoek om draait.

Terwijl Fornieri zijn onschuld uitschreeuwt, laat de belegger de commotie niet aan zijn hart komen. Na een korte duik van de koers volgde snel de remonte. Het aandeel van Mithra sloot vrijdag net onder het niveau van 25,84 euro waarmee het de week begonnen was: op 25,36 euro.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud