Malariamiddel remt coronavirus af

Het malariamiddel chloroquine werkt als antiviraal middel voor patiënten die getroffen zijn door het coronavirus.

Virologen van de KU Leuven ontdekten al in 2004 dat het malariamiddel chloroquine tegen coronavirussen werkt.

Experts van het Chinese ministerie van Wetenschappen en Technologie bevestigden maandag dat chloroquine, dat als malariamiddel al sinds 1934 internationaal op de markt is, blijkt aan te slaan in klinische proeven bij patiënten met het nieuwe coronavirus, door de Wereldgezondheidsorganisatie het COVID-19-virus genoemd.

De testen gebeurden in tien Chinese ziekenhuizen in Peking, Hunan en Guangdong. Patiënten die een week chloroquine kregen, vertoonden minder koorts, hadden een sneller verbeterende longfunctie en waren sneller weer virusvrij.

De werking van chloroquine tegen het SARS-virus werd al in 2004 ontdekt door een team onder leiding van KU Leuven-viroloog Marc Van Ranst. Het team testte destijds de activiteit van het middel in celculturen die besmet waren met het SARS-virus, dat in 2002 en 2003 wereldwijd 774 dodelijke slachtoffers maakte.

Goedkoop, maar weinig producenten

'Toen wij met onze resultaten kwamen in augustus 2004 was de SARS-episode net voorbij, waardoor chloroquine destijds niet bij patiënten getest kon worden', zegt Van Ranst. 'We zijn blij dat het nu met succes tegen het nieuwe coronavirus gebruikt wordt.'

Volgens Van Ranst is chloroquine eenvoudig in grote hoeveelheden te produceren, maar zijn er wereldwijd nog maar weinig producenten. 'Dat komt enerzijds omdat het uit patent is en anderzijds omdat het niet meer de eerste keuze is als malariamiddel', zegt de KU Leuven-viroloog. 'Maar ik hoop dat chloroquine, mede omdat het erg goedkoop is, wereldwijd een impact kan hebben op de antivirale behandeling van patiënten met het nieuwe coronavirus.'

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud