‘Marc Coucke, betaal belasting op uw meerwaarde'

©EPA

Karel Anthonissen, de directeur van de Bijzondere Belastinginspectie van Gent, doet een opmerkelijke oproep aan Omega Pharma-topman Marc Coucke.

De voorbije week lag Coucke onder vuur omdat hij op de 1,24 miljard euro (620 miljoen euro cash en de rest in aandelen Perrigo) die hij ontvangt voor de verkoop van Omega Pharma nul euro belastingen moet betalen. Anthonissen, die als belastingdirecteur bevoegd is voor het rechtsgebied waarin Coucke zich bevindt, waarschuwt hem de belasting op de gerealiseerde meerwaarde toch te betalen.

Anthonissen: ‘Couckes inkomsten zijn normaal en lovenswaardig, net zoals die van mij en u. Maar de wet laat de belastingvrijstelling alleen toe voor meerwaarden op aandelen die kaderen in het ‘normaal beheer van een privévermogen’. De juiste vraag is dus niet of Coucke iets abnormaals deed, maar of die verrichtingen de normale, loutere privébelegging overstijgen. En daarop is het antwoord: uiteraard wel. Dat is niet hetzelfde als wanneer u en ik Omega Pharma-aandelen verkopen met een beetje winst.’

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud