Marc Coucke dient tegenclaim in bij Perrigo

Marc Coucke bij de overname van Omega Pharma door Perrigo, in november 2014 ©BELGA

Ondernemer eist schadevergoeding van overnemer Omega Pharma.

Ondernemer Marc Coucke heeft een tegenclaim tegen Perrigo ingediend bij het Belgisch Centrum voor Arbitrage en Mediatie (Cepani). Dat staat in documenten die de Amerikaanse farmareus indiende bij de Amerikaanse beurswaakhond SEC.

Coucke (foto) eist een schadevergoeding van Perrigo omdat hij vindt dat de farmagroep niet te goeder trouw handelde bij de overname van Omega Pharma. Welk bedrag hij van Perrigo eist, is niet bekend. Coucke wil geen commentaar kwijt. Het investeringsfonds Waterland, dat Omega Pharma mee verkocht aan Perrigo, diende geen tegenclaim in.

Coucke heeft altijd ontkend dat Perrigo misleid zou zijn door de top van Omega. ‘Ze hebben zes maanden lang met 300 man alles zitten analyseren’, stelde hij eerder al. ‘Ik ga het simpel zeggen: ze kopen een auto, rijden er zelf tien keer tegen de muur mee. En zeggen na zes maanden: ‘We zouden hem willen terugbrengen, want er zijn blutsen in.’’

De oorspronkelijke claim van Perrigo dateert van eind vorig jaar. De farmareus beweert dat Omega Pharma onder zijn vorige eigenaars, onder wie Marc Coucke, opgeslagen producten als omzet boekte en vindt dat hij om de tuin is geleid. Hij diende daarom eind vorig jaar een claim van meer dan 250 miljoen euro in tegen de twee verkopende partijen.

Ter herinnering: Perrigo kocht Omega eind 2014 voor 3,8 miljard euro, waarvan 1,3 miljard schulden. De forse overnameprijs wekte bij veel waarnemers verbazing.

Anderhalf jaar na de overname verzuurde de relatie tussen Perrigo en Coucke, die zowel bestuurder als manager was bij de Amerikaanse farmareus. In april vorig jaar werd de Vlaamse ondernemer aan de deur gezet. Hij kreeg geen kwijting voor zijn bestuursdaden bij Omega Pharma tijdens de boekjaren 2015 en 2016.

De integratie van Omega in Perrigo loopt niet van een leien dakje. Financieel vertaalde zich dat in omvangrijke waardeverminderingen van Perrigo op zijn Europese dochter. Maar ook operationeel doet Omega Pharma het minder goed.

Vorig jaar kregen de 20 topmerken, waarop de verdeler van voorschriftvrije geneesmiddelen focust, klappen. Ook dit jaar zal het stopzetten van meerdere distributieovereenkomsten wegen op de inkomsten.

Perrigo besliste eind vorig jaar in de kosten te snijden en voerde een zware herstructurering door bij Omega Pharma België. Er gingen tientallen jobs verloren, distributiecontracten werden stopgezet en het sportmerk Etixx werd verkocht - tot verrassing van iedereen aan Coucke zelf.

Of het daarbij blijft, is de vraag, want Perrigo sluit tussen de lijnen van zijn kwartaalverslag niet uit dat het de kostenstructuur bij zijn Europese dochter verder aanpakt.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud