Marc Coucke strikes back

Marc Coucke. ©Photo News

Marc Coucke en Mario Debel brengen hun activiteiten in voorschriftvrije geneesmiddelen samen. ‘Perrigo laat gaten in de markt. We willen die opvullen’, klinkt het resoluut.

Merelbeke, donderdagvoormiddag. Naast het privéverblijf van Marc Coucke liggen enkele gerenoveerde bijgebouwen. Alles lijkt rustig. Maar schijn bedriegt. Hier ligt het zenuwcentrum van Couckes nieuw imperium, georganiseerd rond de investeringsmaatschappij Alychlo. Sinds de verkoop van ‘zijn’ Omega Pharma ontpopte de ondernemer zich tot investeerder.

Een van de ondernemingen in Alychlo’s portefeuille is Pharco Innovations, een bedrijf gespecialiseerd in gezondheidsproducten tegen stress en moedeloosheid en in middelen die gewrichten soepel houden en kraakbeen beschermen. Het wordt geleid door Mario Debel, een manager die tussen 1994 en 2007 actief was bij Omega Pharma. Hij was daar onder meer verantwoordelijk voor de internationale marketing, de productontwikkeling en de opstart van activiteiten in diverse landen.

Mario Debel. ©Brecht Van Maele

Coucke nam midden 2015 de merkenportefeuille van Pharco over en vroeg Debel dat najaar of hij het bedrijf wou leiden. ‘Pharco was verlieslatend, maar had een portefeuille met sterke merken’, vertelt Debel, die snel instemde.

Mini Omega Pharma

Pharco wordt de hoeksteen van het ‘mini Omega Pharma’ dat Coucke en Debel willen uitbouwen. Het nieuwe bedrijf werd Ceres Pharma gedoopt. Behalve het productengamma van Pharco zal Ceres ook Etixx - het sportvoedingsmerk dat Coucke terugkocht van Omega Pharma - omvatten, én twee participaties van Debel zélf: botversterkende voedingssupplementen (onder het merk CalxPlus) en een middel tegen verkoudheid (Primarini).

Marc en ik kennen elkaar al decennia. Al van op café tijdens onze studententijd.
MARIO DEBEL
CEO CERES PHARMA

‘Enkele maanden na de overname van Etixx door Marc rijpte het idee om onze merken en bedrijven samen te brengen onder één dak, kwestie van een zekere schaalgrootte te hebben’, vertelt Debel. Ceres zal voor 80 procent in handen zijn van Coucke, Debel zal 20 procent bezitten.

Perrigo

Ceres is goed voor bijna 10 miljoen euro omzet, waarvan bijna de helft van de verkoop van Etixx komt. ‘Er zijn nog heel wat gecumuleerde verliezen, maar onze brutobedrijfswinst (ebitda) is positief en vertegenwoordigt meer dan 10 procent van de omzet’, zegt Debel. Hij is van oordeel dat er ruimte is voor een nieuwe kleine speler op de Belgische markt.

CERES PHARMA

Bedrijven: fusie van Pharco Innovations, Calxx Laboratories, Primrose Pharma en Etixx.

Website: www.ceres-pharma.com.

Omzet (2017): 9 à 10 miljoen euro.

Merken: Etixx, Primarini, CalxPlus, Stresspure, Flexipure, Dermapure.

Aandeelhouders: Marc Coucke (80%), Mario Debel (20%).

‘Door de hobbelige integratie van Omega Pharma in Perrigo en de herstructurering in België zijn er veel topmensen met expertise en kennis op de markt. Zij kunnen ons helpen om de banden met apothekers aan te halen. Wij willen het gat dat Perrigo in de markt laat opvullen en zoals vroeger de voorkeurpartner van de apothekers zijn.’

Ceres Pharma mikt ook op overnames om te groeien. Aangezien Perrigo slechts op een tiental merken wil focussen, ziet Debel opportuniteiten om toe te slaan. ‘Er komen niches vrij. We houden de markt in de gaten.’

Ceres gaat voor volgend jaar uit van 15 miljoen euro omzet. Met overnames erbij zou het bedrag zelfs hoger kunnen uitkomen. ‘Het is onze ambitie om snel naar 30 miljoen euro te gaan. Vanaf dat niveau ben je een speler met enige betekenis en kan je een mooie rendabiliteit halen.’

Op café

Marc Coucke

Geboren: 1965.

Studies: Farmacie (UGent). Postgraduaat bedrijfsbeheer (Vlerick).

Loopbaan: richtte in 1987 Omega Pharma op, dat hij in 2014 aan het Amerikaanse Perrigo verkocht voor 3,8 miljard euro, waarvan 1,3 miljard schulden.

Participaties: de opbrengst van de verkoop van Omega (600 miljoen euro cash en 640 miljoen euro in Perrigo-aandelen) investeerde Coucke onder meer in het dierenpark Pairi Daiza (31%), de bouwgroep Versluys (50%), de farmagroep Mithra (16,49%) en het technologiebedrijf Option (8%). Hij investeert ook 100 miljoen euro om van Durbuy een Waalse topbestemming te maken.

Bekend: als eigenaar en voorzitter van de voetbalclub Anderlecht (voorheen KV Oostende), sponsor van kunstprojecten met Kamagurka en van tv-optredens.

Debel, apotheker van opleiding, kent Coucke al langer. ‘Van op café tijdens onze studententijd’, lacht hij. Hun paden kruisten elkaar nadien meerdere keren. Na zijn vertrek bij Omega Pharma maakte Debel omzwervingen via bedrijven in uiteenlopende sectoren. Maar de roep van de farma bleek sterk.

In 2013 kocht hij met twee partners en de investeringsmaatschappij Indufin ABC Chemicals van Vemedia, het bedrijf van Coucke-kompaan Yvan Vindevogel. Twee jaar later verkochten ze het bedrijf aan Arseus (nu Fagron), net vóór de groep in financiële moeilijkheden geraakte.

Coucke is een van de partijen die Fagron - een voormalige divisie van Omega Pharma - te hulp schoot. Kort daarna, in het najaar van 2015, kreeg Debel na een Himalaya-tocht het telefoontje van Coucke dat hem overtuigde om voor Pharco te kiezen.

Mario Debel

Geboren: 1970.

Studies: Farmacie UGent (1994). Certificaat dermatologie en cosmetica (1995).

Loopbaan: maakte 13 jaar deel uit van het directiecomité van Omega Pharma. Daarna werd Debel CEO van achtereenvolgens HWB (e-commerce), Sportivision/ Maximize (sportvoeding), Euphaco en ABC Chemicals (basisgrondstoffen voor apothekers), Pharco Innovations (gezondheidsproducten).

Vandaag staat hij aan het hoofd van drie bedrijven: Calxx Laboratories (botversterkende supplementen), Primrose Pharma (middel tegen verkoudheid) en het sportvoedingsmerk Etixx.

Dat Omega Pharma en Marc Coucke achter elke hoek in het Ceres-verhaal opduiken, deert Debel niet. ‘Ik heb heel mijn leven in de schaduw gewerkt. Ik ben de man van de actie en het terrein.’ Dat het kapitaalkrachtige Alychlo en Coucke hun schouders onder Ceres Pharma hebben gezet, noemt hij ‘een geschenk uit de hemel.’ 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud