Markt kijkt opnieuw naar UCB's 'heilige drievuldigheid'

Woensdagmorgen komt UCB met halfjaarcijfers. De markt houdt daarbij - opnieuw - vooral de prestatie van het triumviraat Cimzia, Vimpat en Neupro in de gaten. dDe medicijnen moeten het bedrijf een gouden toekomst op de lange termijn bezorgen. Maar de groei van de geneesmiddelen wordt in het eerste halfjaar waarschijnlijk nog overstemd door de generische erosie van voormalige topper Keppra.

Eerst de globale cijfers. Het analistenheir rekent op een halfjaaromzet van 1,61 miljard euro, een recurrente 'ruime bedrijfswinst' (REBITDA) van 379 miljoen euro en een recurrent operationeel resultaat (REBIT) van 256 miljoen euro. Die cijfers liggen allemaal lager dan in dezelfde periode een jaar eerder.

Reden daarvoor is dat de analisten denken dat epilepsiemiddel Keppra, een voormalige topper, eindelijk zal worden ingehaald door zijn generische concurrenten. Het patent op dat middel is al geruime tijd vervallen, maar de concurrentie slaagde er trager dan verwacht in om geslaagde kopieƫn uit te werken. Nu zou die erosie wel een hele brok van omzet en winst halen, menen analisten.

Dat zou nog niet gecompenseerd kunnen worden door het stertrio 'CVN'. Analisten mikken dan wel op een sterke groei van een 40-tal procent voor Cimzia (199 miljoen), een kleine 60 procent voor Vimpat (148 miljopen) en zo'n 24 procent voor Neupro (54 miljoen), die cijfers zijn niet sterk genoeg om de verwachte erosie te compenseren.

Dat hoeft geen probleem te zijn. De cijfers van de 'nieuwe' producten zijn immers indicatiever voor de gezondheid van UCB dan de totale cijfers. Zoals CEO Roch Doliveux in het verleden herhaaldelijk zei: een patentverval is een zekerheid, geen mogelijkheid. Dat de omzet van Keppra zal wegsmelten, daar houdt de markt ondertussen wel rekening mee.

Pijplijn

Naast de sterproducten, is het uitkijken of het management nog nieuws te melden heeft over de pijplijn. De verwachtingen zijn daarover niet meteen hooggespannen, maar elk nieuws over evolutie in de pijplijn kan positief worden onthaald.

Een laatste 'weerhaakje' is UCB-dochter Kudco. Die fabrikant van generische geneesmiddelen is een erfenis van de overname van Schwarz Pharma. Het bedrijfje is goed geplaatst om de generische variant op het ADHD-middel Concerta te kunnen lanceren. Iets wat volgens Morgan Stanley een kleine goudmijn kunnen zij, die tot 75 miljoen euro winst zou kunnen toevoegen. Maar de visibiliteit rond Concerta is nog niet groot. 'De halfjaarupdate zou een goed moment zijn om wat klaarheid te scheppen', schrijft KBC-analist Jan De Kerpel.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud