MDxHealth schakelt over naar rapportering in dollar

©Elodie Timmermans

Het nettoverlies van MDxHealth dikte vorig jaar met 41 procent aan tot 16,2 miljoen dollar. Het goede nieuws is dat de verkoop van de prostaatkankertest, de groeimotor van het bedrijf, echt op gang begint te komen. Het Luikse diagnosticabedrijf schakelt over naar een rapportering in dollar.

Het is de eerste keer dat MDxHealth zijn resultaten in dollar rapporteert, en daarmee het voorbeeld volgt van de scheepvaartbedrijven op Euronext Brussel. Onlogisch is die beslissing allerminst. Het diagnosticabedrijf heeft dan wel zijn hoofdkwartier en onderzoeksactiviteiten in België, de commerciäle activiteiten liggen volledig in de VS.

De verkoop van ConfirmMDx, een test om prostaatkanker op te sporen en de groeimotor van het bedrijf, begint stilaan op gang te komen. Dat leverde vorig jaar al 3,8 miljoen dollar omzet op. 'Sinds de lancering hebben al 1.000 urologen van deze test gebruik gemaakt. Dat is ongeveer 10 procent van het totaal aantal urologen in de VS.'

De totale groepsinkomsten stegen met 28 procent tot 7,5 miljoen dollar. Maar doordat het bedrijf zijn marketingteam in de VS beetje bij beetje uitbreidt, wordt die omzetgroei niet weerspiegeld in het onderste lijntje van de resultatenrekening. Het nettoverlies diepte uit tot 16,2 miljoen of 0,47 dollar per aandeel.

Voor 2014 rekent het management op een ‘nog snellere omzetgroei’ dan vorig jaar, maar ook de kosten zullen de hoogte ingaan. Dat alles zal resulteren in een daling van de ‘cash burn’.

De komende jaren komen naar verwachting ook andere MDx-producten op de Amerikaanse markt. 'We versnellen de ontwikkeling van onze blaaskankertest in 2014', luidt het. En Exact Sciences is al bezig om de lancering van een door MDx ontwikkelde darmkankertest voor te bereiden. Het Luikse bedrijf maakt in het kader van dat samenwerkingsakkoord kans op mijlpaalbetalingen en royalties.

MDxHealth sloot vorig jaar af met 24,7 miljoen dollar op de bank. Het diagnosticabedrijf haalde begin juli nog 18 miljoen euro vers kapitaal op. Investeerders legden toen 2,06 euro aan op tafel per nieuw uitgegeven aandeel. Die investeerders, onder wie ook Rudi Mariën, zitten vandaag op een winst van meer dan 70 procent.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud