MDxHealth schittert dankzij darmkankertest

Jan Groen, de CEO van MDxHealth - Foto Elodie Timmermans ©Elodie Timmermans

Het aandeel van MDxHealth schiet omhoog. Dat heeft alles te maken met nieuws over de nakende lancering van een darmkankertest, waarin Luikse technologie zit.

Het Amerikaanse bedrijf Exact Sciences gebruikt sinds 2010 technologie van MDxHealth in een darmkankertest die het aan het ontwikkelen is. Met die test – Cologuard genaamd - is het mogelijk darmkanker op te sporen op basis van stoelgang.

Exact Sciences publiceerde vorig jaar al tussentijdse resultaten van de studie waar bijna 10.000 patiënten bij betrokken waren. Dinsdag volgden de definitieve resultaten. Die werden per ongeluk aangekondigd op de website van Mayo Clinic, dat bij het onderzoek betrokken was. Het persbericht werd kort erna verwijderd maar het nieuws werd in allerlei media opgepikt.

Uit het bericht bleek dat Cologuard een waardig alternatief is voor colonoscopie, een niet zo prettige manier om op darmkanker gecontroleerd te worden. Nu met Cologuard een goed en 'comfortabel' alternatief voorhanden is, zouden meer Amerikanen zich laten screenen op darmkanker.

Het belang ervan werd dinsdagavond al duidelijk toen het aandeel Exact Sciences 10 procent steeg op Nasdaq. Het bedrijf sprak eerder al over een omzetpotentieel van 1 miljard dollar voor het product. MDxHealth maakt aanspraak op mijlpaalbetalingen en royalties op die verkopen eens het middel op de markt is.

'Zelfs als we uitgaan dat de test een marktaandeel van 10 procent haalt, de prijs van de test 475 dollar bedraagt en MDx een rotaltypercentage van 4 procent opstrijkt, dan komen we tot de slotsom dat de samenwerking met Exact Sciences 1,90 euro per aandeel waard is', reageert Roderick Verhelst, biotechanalist van Petercam. Het beurshuis zette het aandeel vorige week op de kooplijst met een koersdoel van 5,30 euro. 'We houden er al rekening mee dat de FDA haar fiat zal geven voor de lancering van Cologuard', klonk het. 

Op 27 maart spreekt het adviescomité van de Food and Drug Administration zich uit over Cologuard. Een definitieve beslissing volgt dan enkele weken later.

Sinds begin februari is het aandeel MDxHealth al ruim 60 procent gestegen. Het bedrijf is nu al 170 miljoen euro waard.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud