MDxHealth schuift CEO Groen aan de kant

Jan Groen is CEO af bij MDxHealth. ©Elodie Timmermans

De Luiks-Californische specialist in snelle medische diagnose stelt de Amerikaan Michael McGarrity aan als CEO. Zijn job: de zware investeringen in de cruciale Amerikaanse markt eindelijk laten renderen.

De vervanging van de huidige CEO Jan Groen gaat in met onmiddellijke ingang. In een persbericht zegt McGarrity dat hij klaar staat om MDxHealth  ‘naar zijn volgende groeifase’ te leiden.

De aandeelhouders snakken al een tijd naar groei. De ontwikkelaar van kankerdiagnosetesten zakte de jongste maanden diep weg. Over de voorbije 12 maanden verloor het aandeel 55 procent van zijn waarde.

Teruglopende verkopen

-55%
Omzetkrimp voedt beurskrimp
Door de tegenvallende verkopen van de prostaatkankertests in de Verenigde Staten is het aandeel MDxHealth op een jaar tijd ruim gehalveerd.

De reden is duidelijk: MDxHealth investeerde de voorbije paar jaar fors om zijn prostaatkankertests op de Amerikaanse markt, veruit de meest cruciale markt in de wereld, te laten doorbreken. Het leger extra verkopers rendeerde tot nog toe niet. Integendeel: de belangrijkste omzetdraaier, de prostaatkankertest ConfirmMDx, ziet de verkopen kwartaal na kwartaal teruglopen.

Door de combinatie van oplopende marketingkosten en krimpende omzet verbrandt het bedrijf meer cash dan gepland. Eind 2018 stond er nog maar 26 miljoen dollar (23 miljoen euro) cash op de balans, minder dan het in heel 2018 verbrandde.

Groen kondigde een besparingsplan aan, maar dat leek het krimpscenario alleen maar te bestendigen. Analisten stelden zich na het jongste winstalarm openlijk vragen bij de strategie van Groen.

Bankier

McGarrity staat meteen voor de opdracht om de groei en de financiële situatie van MDxHealth recht te trekken. Voorzitter Koen Hoffman looft de Amerikaan als een manager met zowel operationele, financiële als commerciële ervaring in de healthcare-sector. Daarmee is hij de geknipte persoon om ‘de waarde voor onze patiënten, klanten en aandeelhouders te maximaliseren’, klinkt het.

McGarrity is al meer dan 25 jaar actief in de sector en werkte voor verschillende bedrijven met een Amerikaanse beursnotering, zoals Sterilis Medical, Nanosphere (dat hij in 2016 verkocht aan Luminex) en Stryker Corporation. McGarrity begon zijn carrière als bankier, met alleen een bachelordiploma in de kunsten op zak.

Financieel directeur

Naast Groen wordt ook de financieel directeur Jean-Marc Roelandt vervangen door ziekte. Kurt Schmidt neemt over als interim-CFO.

MDxHealth zegt dat het op zoek gaat naar ‘nieuwe onafhankelijke bestuurders met relevante sectorervaring in de VS’. Dat is samen met de nationaliteit van de nieuwe CEO meteen een duidelijk signaal in welke regio de prioriteiten liggen. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud