Advertentie

Galapagos doorstaat laatste test voor reumapil

Galapagos is opgericht in 1999 als een joint venture tussen Tibotec en Crucell. In 2003 startte het biotechbedrijf met onderzoek naar filgotinib tegen reuma. ©BELGAIMAGE

Het reumamedicijn van het biotechbedrijf Galapagos overleefde een reeks uitgebreide patiëntenstudies. Miljarden euro inkomsten liggen binnen handbereik.

De langverwachte patiëntenproeven tonen aan dat het middel beter werkt dan placebo's en in de meeste gevallen iets beter werkt dan Humira, het meest verkochte reumamedicijn.

Analisten en beleggers keken ook met spanning uit naar de bijwerkingen van het medicijn. Die zijn er, maar ze liggen in lijn of zijn minder erg dan bij patiënten die andere medicijnen of een placebo kregen. 

De eerste reacties op de resultaten zijn positief. Donderdagavond ging het aandeel in de nabeurshandel op Nasdaq 9,8 procent hoger.

Hordes

Galapagos  publiceerde de voorbije jaren al testresultaten met kleinere groepen patiënten. Nu zijn ook de grootschalige patiëntenproeven achter de rug. Met de nu gepubliceerde cijfers zijn de belangrijkste hordes genomen om een goedkeuring voor de verkoop aan te vragen.   

18 miljard
Reuma
Reuma, dat 1 op de 100 mensen treft, is de grootste markt voor de farma-industrie. Jaarlijks brengen reumamiddelen zo’n 20 miljard dollar (bijna 18 miljard euro) op.

Voor aandeelhouders van Galapagos was het de voorbije weken bang wachten op deze cijfers, wat zich uitte in bokkensprongen van het aandeel. Filgotinib, het meest gevorderde middel in de pijplijn, is cruciaal voor de waardering van het bedrijf. 

Onno van de Stolpe over 20 jaar Galapagos

Analisten zagen op basis van eerdere testen een piekomzet van 3 tot 5 miljard euro per jaar. Een blockbuster dus, zoals in de farma-industrie een medicijn heet dat jaarlijks miljarden opbrengt. De omzet van filgotinib komt echter niet alleen Galapagos toe. Zijn Amerikaanse partner Gilead is verantwoordelijk voor de commercialisering in de meeste landen.

Nieuw type

De reden waarom filgotinib zo hoog staat aangeschreven is omdat het een JAK-remmer is, of een nieuw type van reumamedicijn dat anders werkt dan zijn voorgangers. Van die JAK- remmers zijn er nog maar twee op de markt.

Galapagos hoopte dat de laatste testen zouden uitwijzen dat zijn JAK-remmer minder bijwerkingen heeft. Dat blijkt nu het geval te zijn voor bijvoorbeeld het voorkomen van tromboses.

Reuma, dat 1 op de 100 mensen treft, is de grootste markt voor de farma-industrie. Jaarlijks brengen reumamiddelen zo’n 20 miljard dollar (bijna 18 miljard euro) op.

Galapagos zette op de Brusselse beurs de voorbije jaren een puik parcours neer. Sinds het in 2005 naar de beurs kwam, deed geen enkel aandeel op het Brusselse koersenbord het beter.

'Geslaagd met onderscheiding'

Galapagos-CEO Onno van de Stolpe. ©karoly effenberger

Oprichter en CEO Onno van de Stolpe reageerde op de bedrijfsblog erg tevreden op de resultaten. 'Filgotinib heeft een nieuwe mijlpaal bereikt en is geslaagd met onderscheiding. We hebben de data om een aanvraag in te dienen als veilige en effectieve behandeling voor reumatische artritis', schrijft hij. 

Van de Stolpe blikt ook terug op de lange weg naar dit succes sinds hij twintig jaar geleden met twee wetenschappers aan het bedrijf begon. De basis voor filgotinib werd in 2003 gelegd. 'Er waren veel knappe koppen, expertise, uithoudingsvermogen en geduld nodig om dit project tot de finish te brengen'. Hij besluit: 'Op naar de volgende. Dit is maar het begin...'

België wereldtop in biotech

Galapagos is niet het enige Belgische biotechbedrijf dat furore maakt. Ontdek hier de andere ondernemingen en organisaties die actief zijn in de Belgische biotechsector. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud