in memoriam

Mede-wegbereidster Ablynx overleden

Cécile Casterman, eind jaren tachtig één van de ontdekkers van de nanobodies die later de kiem zouden vormen van biotechbedrijf en VUB-spin-off Ablynx, is woensdag overleden. Dat meldt de Vrije Universiteit Brussel vrijdag.

Professor emeritus Cécile Casterman is woensdag overleden, zo meldt de Vrije Universiteit Brussel vrijdag in een communiqué. Casterman was jarenlang professor aan de VUB, net als haar man Raymond Hamers. Zij ontdekten eind jaren tachtig, samen met Hamers assistent Serge Muyldermans, per toeval een nieuw antilichaam of antistof in het bloed van een dromedaris.

Antilichamen zijn stofjes in het bloed die ziektekiemen aanvallen. De antistoffen bij de dromedaris bleken veel kleiner en eenvoudiger dan de tot dan bekende antilichamen.

De kleine en eenvoudige antilichamen in het bloed van dromedarissen, lama's en andere kameelachtigen bleken interessant als bouwstenen of 'nanobodies' voor medicijnen.

Ze zouden vele jaren later aan de basis liggen van de geneesmiddelenpijplijn van de VUB-spin-off Ablynx, die in 2001 werd opgericht. Het Gentse biotechbedrijf groeide uit tot een succes dankzij de ontwikkeling van een medicijn tegen de zeldzame en levensbedreigende bloedziekte TTP. De Franse farmareus Sanofi nam Ablynx in 2018 over voor 3,9 miljard euro.

'Belangrijke figuur uit VUB-geschiedenis'
'Met het overlijden van Cécile Casterman verliest de VUB een belangrijke figuur uit haar geschiedenis', klinkt het in het communiqué van de universiteit. 'De universiteit wenst haar familie en vrienden veel sterkte toe in deze moeilijke tijd.'

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud