Medicijnenverdelers vechten verbod op export aan

©BELGAIMAGE

Nadat de sector al een eerste juridische slag had gewonnen, vechten drie nieuwe partijen het exportverbod voor medicijnen. aan. Minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD) wil met dat verbod de medicijnentekorten aanpakken.

Twee geneesmiddelendistributeurs, Febelco en PharmaBelgium-Belmedis, en de Nationale Vereniging van Groothandelaar-Verdelers van Geneesmiddelen (NVGV), vragen dat het Grondwettelijk Hof een Koninklijk Besluit vernietigt dat de export van medicijnen verbiedt. Het KB komt erop neer dat de distributeurs bij tekorten enkel de Belgische markt mogen bevoorraden.

Distributeurs als Febelco en PharmaBelgium-Belmedis vormen een cruciale schakel om medicijnen tot bij de patiënt te krijgen. Die groothandels leggen voorraden aan van alle geneesmiddelen en leveren ze - soms tot enkele keren per dag - aan alle apotheken. Soms verkopen ze ook loten geneesmiddelen aan tussenpersonen in het buitenland.

Exportverbod

Die export is een doorn in het oog van de klassieke geneesmiddelenproducenten. Die hanteren vaak in elk Europees land andere prijzen, maar die strategie wordt onderuitgehaald door parallelle export van geneesmiddelen uit ‘goedkope’ naar ‘dure’ landen. De Europese Commissie beschouwt geneesmiddelen echter als gewone economische producten die in principe vrij verhandelbaar in Europa moeten zijn.

Het exportverbod, dat begin dit jaar werd ingevoerd, diende in de eerste plaats om geneesmiddelentekorten op te vangen. Op dit moment zijn 519 medicijnen niet beschikbaar. Voor die aanhoudende tekorten wordt vaak met een beschuldigende vinger naar de distributeurs gewezen, die te veel medicijnen naar het buitenland zouden versluizen. Maar er is grote discussie of dat wel de oorzaak is. De groothandels vinden dat hun activiteiten niet aan de basis liggen van de tekorten in ons land.

Groothandels

Eerder dit jaar zijn een aantal bedrijven al naar het Grondwettelijk Hof getrokken. Het Hof schorste vorige maand al het exportverbod. Dat sterkte blijkbaar drie andere actoren in de sector om via een nieuwe procedure de vernietiging te vragen.

In zijn eerste uitspraak had het Grondwettelijk Hof al geoordeeld dat een exportverbod zware consequenties heeft voor de economische activiteiten van de groothandels. Als ze medicijnen exporteren, verliezen ze hun prioritaire status om bijvoorbeeld aan ziekenhuizen te kunnen leveren.

FAGG

Op het kabinet van De Block (Open VLD) klinkt het dat het Federaal Agentschap voor Geneesmiddelen en Gezondheidsproducten (FAGG) de redenen voor de schorsing van de wet en de mogelijke opties bekijkt.

Voor het medicijnentekort worden in de sector verschillende redenen gegeven, zoals productieproblemen in sommige fabrieken en de hogere wereldwijde vraag die tijdelijke grondstoffentekorten veroorzaakt. Critici zeggen ook dat producenten soms zelf het aanbod van oudere geneesmiddelen beperken om artsen ertoe aan te zetten nieuwere en duurdere medicijnen voor te schrijven.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud