Medtronic koopt concurrent voor 43 miljard dollar

Voorzitter en CEO Omar Ishrak van Medtronic ©REUTERS

Medtronic, producent van medische toestellen, neemt concurrent Covidien over voor 43 miljard dollar (bijna 32 miljard euro). Medtronic verhuist zijn hoofdkwartier naar Ierland om van belastingsvoordelen te genieten.

Medtronic, dat maandag zijn grootste overname ooit aankondigt, ontwikkelt en verkoopt allerhande medische apparaten. Denk onder andere aan pacemakers, inplanteerbare defibrillatoren, oorbuisjes of materialen voor botreconstructie. De combinatie met Covidien, met hoofdkwartier in Dublin maar gerund vanuit de VS, creëert een groep met 87.000 werknemers wereldwijd.

De strategische waarde van de deal zit hem vooral in de betere onderhandelingspositie bij het sluiten van contracten met ziekenhuizen. De fusiegroep zou meteen ook sterker staan in de concurrentie met een bedrijf als Johnson & Johnson, dat de grootste in de sector van medische apparaten blijft.

Maar de deal is tegelijkertijd uitgekiend om via een achterpoortje belastingen te vermijden in de VS, net zoals dat het geval was bij recente overnamedeals in de farmasector. Denk onder andere aan de poging van Pfizer om het Britse AstraZeneca te verwerven in wat de grootste overname ooit in de sector zou zijn geweest.

Amerikaanse bedrijven moeten namelijk heel wat van de cash die ze buiten de VS hebben gegenereerd, afstaan aan de Amerikaanse staat indien ze die willen repatriëren naar de VS. Als ze die evenwel inzetten voor overnames buiten de VS, mag de overnemer het belastingsstatuut naar het (meer aantrekkelijke) buitenlandse domiclie van het overnamevehikel versluizen (het systeem van tax inversions). Niet verwonderlijk dat Ierland daarbij in het bijzonder populair is. Volgens een recent rapport van Goldman Sachs bezat Medtronic 13,5 miljard dollar cash in het buitenland.

De overname wordt betaald in cash en aandelen. De Covidien-aandeelhouders zouden zo 30 procent van Medtronic in handen krijgen. De overnameprijs impliceert een premie van 29 procent bovenop de  laatste slotkoers van Covidien. 

Medtronic verwacht dat de fusie tegen 2018 zal toelaten om 850 miljoen dollar kosten te besparen door administratie, logistiek en verkoop beter te structureren. 

De consolidatie in de sector van medische apparaten is al enige tijd aan de gang. In 2012 betaalde J&J nog 21 miljard dollar voor Synthes, terwijl Zimmer Holsings eerder dit jaar Biomet overnam voor 13 miljard dollar.

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud