Meerderheid Belgen wil cannabis legaliseren als medicijn

In tegenstelling tot veel andere landen is cannabis ook voor medicinaal gebruik nog verboden in België. ©REUTERS

Meer dan de helft van de Belgen - 56 procent - is gewonnen voor het gebruik van cannabis als medicijn. Dat blijkt uit een peiling waarmee voormalig AB-InBev-topman Chris Burggraeve het debat rond legalisering van de drug op gang wil trekken.

Uit een onderzoek van InSites blijkt dat 56 procent van de Belgen een nieuwe wetgeving rond het gebruik van medicinale cannabis wil.  

Met uitzondering van een mondspray voor een kleine groep MS-patiënten is cannabis in eender welke vorm vooralsnog verboden in ons land.

Geneeskundig gebruik is vaak het breekijzer voor een algemene liberalisering van de drug.

Geneeskundig gebruik is vaak het breekijzer voor een algemene liberalisering van de drug. Uit het onderzoek blijkt dat 53 procent van de Belgen een transparante markt voor cannabis beter vindt dan de huidige zwarte markt. 38 procent van de ondervraagden vindt dat je cannabis moet behandelen zoals alcohol. 

Groter draagvlak

'Op basis van de cijfers die ik vergaard heb, wil ik aantonen dat het draagvlak veel groter is dan men denkt om tot een vrije markt voor cannabis te komen, met de nodige regulering natuurlijk', zegt Chris Burggraeve. Hij was als chief marketing officer en lid van het directiecomité jarenlang een van de drie belangrijkste Belgen bij AB InBev. Sinds eind 2012 is hij adviseur van Verlinvest, het privé-investeringsvehikel van de AB InBev-families de Spoelbergh en de Mevius. Uit eigen naam investeerde hij in twee Amerikaanse cannabis-start-ups: de producent voorgerolde joints Toast, en Greenrush, een online marktplaats voor cannabisproducten.

 

Wat een legalisering van cannabis zou kunnen betekenen op het vlak van belastingen, jobs of andere macro-economische elementen, wordt tot nu toe nooit in de discussie meegenomen.
Chris Burggraeve
Ex-AB-InBev-topman

'Wat een legalisering zou kunnen betekenen op het vlak van belastingen, jobs of andere macro-economische elementen, wordt tot nu toe nooit in de discussie meegenomen.’

Business als een ander

Volgens Burggraeve wordt cannabis een business als een ander. ‘Big pharma, big tobacco, big finance: iedereen is aan het bewegen en belangen aan het kopen in bijvoorbeeld de snel groeiende Canadese cannabiseconomie.’

Chris Burggraeve: 'Het draagvlak voor de legalisering van cannabis is groter dan we denken.' ©Karoly Effenberger

Zo investeerde Constellation Brands, een van de grootste drankenbedrijven ter wereld,  200 miljoen dollar in het beursgenoteerde cannabisbedrijf Canopy Growth.

Vrijdag nog raakte bekend dat investeerders in Limburg de eerste legale cannabisplantage van het land willen aanleggen. 

Lees het volledige interview met Chris Burggraeve dit weekend in De Tijd.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud