Meevaller Estelle duwt Mithra 90 miljoen in het rood

De vestiging van Mithra in Flémalle. ©Debby Termonia

Mithra slikte over het voorbije halfjaar een verlies van afgerond 90 miljoen euro. Ironisch genoeg is dat het gevolg van de groeiende kans op succes voor de anticonceptiepil Estelle.

Het Luikse farmabedrijf Mithra  zag de omzet in het eerste halfjaar met 55 procent aandikken tot 19,6 miljoen euro. De inkomsten uit de voortgezette activiteiten stegen met 191 procent tot 6,7 miljoen euro. Ter herinnering: in juli 2018 verkocht Mithra zijn portefeuille generische middelen in België en Luxemburg aan Ceres Pharma. Het hogere omzetcijfer is te danken aan licentieovereenkomsten die Mithra sloot met partners als Gedeon Richter (voor 15 miljoen euro).

89,7 miljoen
Verlies
Mithra boekt een nettoverlies van 89,7 miljoen euro.

De brutobedrijfswinst (ebitda) ging 2,5 miljoen euro in het rood, tegenover 11,5 miljoen euro in dezelfde periode vorig jaar. 'Het beste ebitda-halfjaarresultaat sinds de beursgang', zegt CEO François Fornieri.

Verplichtingen

Helemaal onderaan de jaarrekening is er echter een nettoverlies van 89,7 miljoen euro. Volgens Mithra heeft dat te maken met de verhoogde kans op een commercialisering van de anticonceptiepil Estelle. Daardoor stijgt de kans op betalingen die Mithra moet doen aan de voormalige eigenaars, de zogenaamde earn-outs.

Bijgevolg gaan op de passiefzijde van de balans de verplichtingen de hoogte in. 'Die boekhoudkundige aanpassing heeft geen enkel effect op de kaspositie', beklemtoont Mithra. Vorig jaar zag Mithra om dezelfde reden het verlies oplopen.

Uithangbord

Estelle is het absolute uithangbord van Mithra. Fornieri kon Estelle in 2015 voor een symbolische euro terugkopen van de multinational Actavis. Estelle was bij Actavis beland na de overname van Watson. Het was Watson die in 2013 Uteron Pharma van Fornieri had gekocht en Estelle in handen kreeg. Actavis had geen interesse in de voormalige Uteron-projecten.

De cashpositie stond eind juni op een comfortabele 77,5 miljoen euro.

Het aandeel tuimelt in de eerste handelsminuten met 6 procent. Allicht komt dat doordat nieuws over een commercialisatiedeal rond Estelle in de VS uitblijft.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud