Merck Serono gaat onderzoek Ablynx financieren

Edwin Moses - Foto Emy Elleboog ©Emy Elleboog

Ablynx en Merck Serono versterken hun samenwerking voor gezamenlijk onderzoek naar en ontwikkeling van nanobodies. Merck Serono zal in dat verband een specifieke onderzoeksgroep bij Ablynx financieren.

Dat laat de Belgische biotecher Ablynx weten in een persbericht. Het Gentse biofarmabedrijf en Merck Serono, de biofarmadivisie van de Duitse farmareus Merck KGaA, werken al samen sinds 2008, maar die 'relatie' wordt nu uitgebreid met een meerjarige onderzoekssamenwerking. Dat zou kunnen leiden tot ten minste vier samenwerkingen voor gezamenlijk onderzoek en ontwikkeling.

Merck Serono komt daarbij over de brug met financiering voor een specifieke onderzoeksgroep bij Ablynx. Over de eerste vier jaar gaat het om meer dan 25 miljoen euro, inclusief een aanbetaling van 11,5 miljoen euro bij de ondertekening. De onderzoekssamenwerking zal vier jaar duren, maar kan met 2,5 jaar worden verlengd.

De twee bedrijven zullen samen ziektedoelwitten selecteren waartegen die nieuwe onderzoeksgroep nanobodies zal ontwikkelen tot in vivo 'proof-of-principle', legt Ablynx uit in het persbericht. 'De samenwerking zal alle kerngebieden van Merck Serono's onderzoek en ontwikkeling behelzen, met inbegrip van oncologie, immuno-oncologie, immunologie en neurologie.'

Ablynx-topman Edwin Moses wijst erop dat zijn bedrijf en Merck Serono al meer dan vijf jaar succesvol samenwerken. 'De nieuwe samenwerking is een onderzoeksinitiatief in vroeg stadium wat de bedrijven toelaat om snel het potentieel van nieuwe ziektedoelwitten voor een reeks therapeutische indicaties te onderzoeken en om te bepalen welke programma's prioriteit moeten krijgen voor verdere ontwikkeling', zegt hij in het persbericht.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud