Merck splitst zich op in twee stukken

Een vestiging van Merck in de VS. ©AFP

De Amerikaanse farmareus gaat zich focussen op geneesmiddelen met hogere marges.

De Amerikaanse farmagigant Merck , die buiten de VS en Canada het merk MSD gebruikt, gaat een deel van zijn activiteiten afsplitsen in een afzonderlijke, beursgenoteerde onderneming. Dat heeft Merck woensdag bekendgemaakt bij de publicatie van zijn vierdekwartaal- en jaarresultaten.

De nieuwe onderneming, die voorlopig NewCo heet, biedt onderdak aan bijna 90 producten. Het gaat om geneesmiddelen die trager groeien, bijvoorbeeld omdat de patenten erop verlopen zijn. Ook biosimilaire geneesmiddelen en de divisie die zich toespitst op vrouwengezondheid, met onder meer anticonceptiva, worden afgestoten.

Kanker

De reden is dat Merck zich gaat toeleggen op sneller groeiende producten in de strijd tegen kanker, vaccins en middelen voor de diergeneeskunde. Het gaat onder meer om de blockbuster Keytruda, immunotherapie tegen kanker. Keytruda was vorig jaar in zijn eentje goed voor een omzet van 11,1 miljard dollar, een groei van 55 procent.

Daarmee is Keytruda goed voor een kwart van de groepsomzet van 46,8 miljard dollar voor 2019. Het is op weg een van de best verkochte medicijnen ooit te worden. Het gaat zo snel over de toonbank dat sommige analisten en beleggers zich afvragen of Merck er niet te afhankelijk van wordt.

10.000 werknemers

De omzet zal dit jaar door de afsplitsing waarschijnlijk lager uitkomen: NewCo neemt 6,5 miljard dollar omzet mee, een cijfer dat de komende jaren maar enkele procenten zal groeien. NewCo zal bij de start ruim 10.000 werknemers tellen. 

De opdeling levert moeder Merck ook besparingen op. Het is niet het eerste farmabedrijf dat kiest voor het accent op snelle groeiers. Zo smelt Pfizer zijn medicamenten die zonder patentbescherming vallen samen met Mylan.

De ingreep heeft ook gevolgen in België. De productie- en verpakkingsvestiging in Heist-op-den-Berg, goed voor een 800-tal banen, zal vanaf volgend jaar deel uitmaken van het nieuwe bedrijf, zegt een Belgische woordvoerder. Maar dat heeft geen gevolgen voor de werkgelegenheid. MSD telt momenteel ruim 1.000 werknemers in ons land.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud