Miljardendeal Galapagos was bijna mislukt

De recente deal tussen Galapagos en Gilead botste intern op heel wat weerstand. ©Bloomberg

Een toponderzoeker en het bestuur van Galapagos stelden de alliantie met de farmareus Gilead in vraag, blijkt uit een reconstructie door De Tijd en Het Financieele Dagblad.

De megadeal tussen het Belgisch-Nederlandse biotechbedrijf Galapagos  en de Amerikaanse farmareus Gilead eerder deze week veroorzaakte onenigheid in de directie van Galapagos. Piet Wigerinck, chef en sleutelfiguur van de onderzoeksafdeling, voelde niets voor het plan van topman Onno van de Stolpe om zich langdurig te verbinden aan het Amerikaanse concern. Dit blijkt uit een reconstructie door De Tijd en Het Financieele Dagblad.

Daarnaast had de raad van bestuur van Galapagos ernstige bezwaren en bleef die tot op het laatste moment dwarsliggen. 

De overeenkomst tussen beide bedrijven resulteerde in een ‘niet-aanvalspact’ voor tien jaar. In die periode belooft Gilead geen overnamebod te doen op het beursgenoteerde Galapagos. Voorts krijgen de Amerikanen toegang tot de pijplijn van de onderzoekers uit Mechelen en Leiden. Ze leggen daarvoor een recordbedrag van 4,5 miljard euro op tafel.

Zelfstandigheid

Het behoud van de zelfstandigheid is een lang gekoesterde droom van de Nederlander Van de Stolpe. Maar een van zijn topmedewerkers, de Vlaming Wigerinck, vond dat Gilead te veel inzage kreeg in de schatkamer van Galapagos, waar moleculen tegen specifieke ontstekingsziektes worden ontdekt en ontwikkeld.

Wigerinck vond ook een samenwerking van tien jaar te lang. Volgens hem zat Galapagos ruim genoeg bij kas om op eigen houtje een farmabedrijf te worden dat niet alleen medicijnen ontwikkelt, maar ze ook verkoopt.

De topman van Gilead, Daniel O’Day, was overtuigd van het belang Wigerinck aan boord te houden en bemoeide er zich persoonlijk mee. Pas in het allerlaatste stadium ging de topwetenschapper akkoord met de samenwerking.

Ook de raad van bestuur van Galapagos dreigde op het laatste moment roet in het eten te gooien. Van de Stolpe wachtte in hun ogen te lang om de board volledig in te lichten over de details van de deal. 

Lees de volledige reconstructie dit weekend in De Tijd.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud