Miljardendeals onder farmagiganten

©REUTERS

Het farmabedrijf Novartis koopt de kankermedicijnen van sectorgenoot GSK en verkoopt omgekeerd een groot deel van zijn vaccins aan datzelfde GSK. In één beweging verkoopt Novartis zijn dierengeneesmiddelen aan Eli Lilly.

De farmagiganten schuiven met de blokken, het gonsde al een tijdje in de markt dat er verschuivingen op til waren.

Het Zwitserse Novartis legt nu 11,6 miljard euro (waarvan een klein deel voorwaardelijk) op tafel voor de kankermiddelen en het daaraan verbonden onderzoek van het Britse GlaxoSmithKline. Omgekeerd ontvangt het in eerste instantie 5,25 miljard dollar voor de vaccins die het naar GSK doorschuift, en mogelijk later nog tot 1,8 miljard dollar (samen 5,15 miljard euro) aan mijlpaalbetalingen en royalty's. Novartis vermeldt in een persbericht dat de omzet van de betrokken vaccins in 2013 ongeveer 1,4 miljard dollar bedroeg.

Volgens GSK moet de deal afgerond geraken in de eerste helft van volgend jaar en zal hij dan meteen bijdragen aan de winstgroei.

Kort

De miljardendans in cijfers

  • Novartis koopt oncologiedivisie van GSK voor 11,6 miljard euro
  • GSK koopt vaccindivisie van Novartis voor 5,15 miljard euro (omzet 1 miljard euro)
  • Novartis en GSK steken divisie 'consumer health' in joint venture (omzet 7,9 miljard euro)
  • GSK keerg 4 miljard pond (4,9 miljard euro) uit aan aandeelhouders
  • Eli Lilly koopt diergeneesmiddelendivisie van Novartis voor 3,9 miljard euro (omzet 800 miljoen euro) en wordt nummer twee in de sector

De griepvaccins zijn niet in de deal vervat. Die hoopt Novartis nog aan een andere partij te slijten. Het gaat de voorliggende deal financieren met aanwezige cash, kortetermijnleningen en eventueel een beperkte obligatie-uitgifte.

Beide bedrijven gaan daarnaast een samenwerkingsverband aan voor gezondheidszorg voor consumenten. Ze gaan een nieuwe joint venture oprichten rond producten - grotendeels voorschriftvrije consumentenmiddelen - die in 2013 een omzet opleverden van 6,5 miljard pond (7,9 miljard euro), waarin GSK een belang krijgt van 63,5 procent en Novartis de resterende 36,5 procent.

De aandeelhouders van GSK staat een kapitaaluitkering te wachten ten belope van 4 miljard pond (4,86 miljard euro).

Voor de dierengeneesmiddelen biedt het Amerikaanse Eli Lilly 5,4 miljard dollar (3,9 miljard euro) aan Novartis, ten dele in cash. Het gaat er de diergeneeskundigepoot Elanco mee versterken, die daardoor in omzet naar eigen zeggen de tweede grootste speler van de sector wereldwijd wordt. De over te nemen activiteiten van Novartis leverden in 2013 een omzet op van ongeveer 1,1 miljard dollar (800 miljoen euro), stelt Eli Lilly. In de deal zitten negen productievestigingen vervat en zes onderzoekssites. De portfolio beslaat een 600-tal producten.

Voor die deal wordt ter afronding gemikt op het einde van het eerste kwartaal van 2015. Eli Lilly rekent op een kostenbesparing van 200 miljoen dollar per jaar (10 procent van de operationele kosten) binnen drie jaar na de afronding van de overname.

De herschikkingen moeten leiden tot een vereenvoudiging van de organisatie bij Novartis en een scherpere focus, onder meer op kankerbehandelingen.

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud